Életmód

Izgalmas és meghitt „karácsonyi zenék”

Karácsonykor szeretünk az apróságokra is figyelmet fordítani, és sokan arra törekszünk, hogy a dekorációk mellett például a „zenei aláfestés” is illeszkedjen a karácsonyi hangulathoz. Alább a teljesség igénye nélkül azokból a dalokból válogattunk, amelyek remek választást jelenthetnek az ünnepi hangulat fokozására.
Karácsony A megfelelő zene kiválasztása is hozzá tartozhat a karácsonyi készülődéshez (Forrás: theodysseyonline.com)

Jetho Tull – Christmas Album

Bár valószínűtlennek tűnt, hogy egy rockalbum vigye el a pálmát a legjobb karácsonyi zenék tekintetében, a Jethro Tull karácsonyi albumát mégis csak ajánlani lehet mindazoknak, akiktől nem áll nagyon távol ez a stílus. Mindig nagy öröm olyan karácsonyi albummal találkozni, amely „letisztultan” és egyszerűen áll a témához, és nem folyik össze az egész valamiféle túlzó érzelmeket árasztó masszává. A természetességet sugalló és olykor humoros dalszöveg mellett a fuvolával kísért instrumentális számok is igazán kellemesek. (A fenti videón az album egy dala szerepel, de a többit is érdemes meghallgatni.)

Trans-Siberian Orchestra: Carol of the Bells

A Carol of the Bells egy Amerikában igen népszerű karácsonyi dal, amelynek számtalan feldolgozása született már, de a Trans-Siberian Orchestra előadásában különösen is érdekes az eredetileg ukrán gyökerű (egy „Scsedrik” nevezetű népdaltól kölcsönzött) dallam.

Blackmore's Night: Lord of the Dance - Simple Gifts; Winter (Basse Dance); Christmas Eve

A Blackmore's Night remek választás lehet azoknak, akik a „klasszikusabb” karácsonyi dalokat kedvelik, ráadásul akad néhány kifejezetten ünnepi hangulatú számuk is, így a fent említett három is. Az első egy főleg Írországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban ismert, lényegében Jézus életéről szóló dal feldolgozása, a második egy elég kellemes, téli hangulatú instrumentális dal, míg a harmadik kifejezetten egy karácsonyi szám.

Coldplay: Christmas Lights


A Coldplay Christmas Lights című slágere 2010-ben jelent meg, és elég jó helyezést ért el a Billboard listáján is. A dal maga elég érdekes, bár minden tekintetben a Coldplay-re jellemző, így valószínűleg főként azok értékelik majd, akik egyébként is szeretik a brit együttest.

Volt egy régi december /Once Upon a December

A Fox Animation Studios Anasztázia című rajzfilmjében felcsendülő dalnál aligha találunk „karácsonyibb hangulatút”, és külön érdekes, hogy – mivel egy nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvendő filmről van szó, így – több nyelven is meghallgathatjuk az egyébként Golden Globe díjjal elismert dalt. A magyar „változat” is különösen szép, de mindegyik valami más miatt érdekes.

Persze, a fentiek mellett még mindig ott vannak a megszokott karácsonyi dallamok is, így a Last Christmas című klasszikus, amellyel tavaly többeket sikerült az őrületbe kergetni... Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen