hirdetés
Életmód

Hogyan pompázhat sokáig a mikulásvirág?

A tél elején sok helyen találkozhatunk a színpompás mikulásvirágokkal, amelyek, ha jól gondozzuk őket, akár az elkövetkező évben is újból megörvendeztethetnek minket a szürke, téli napokon a szépségükkel.
Mikulásvirág A kora tél sztárnövényei a mikulásvirágok (Forrás: faithlc.com)
hirdetés

A mikulásvirág többek között azért nagyon érdekes, mert más kedvelt szobanövényekkel ellentétben nem a virága, hanem a virágzati fellevele az, amely látványos. A színes levelek többnyire piros, de esetenként akár fehér, vagy sárgás színűek is lehetnek. Nem kell megijednünk, ha ezek egyszer csak bezöldülnek, sőt, akkor sem, ha a tél végén hullani kezdenek. De erről kicsit később esik még szó.

A megvásárolt mikulásvirágot a lakás napfényes részén helyezzük el, a tűző napsugaraktól azonban mindenképpen óvjuk. A sok fényre azért van szükség, hogy a virágzás hosszú ideig tartson, és így a virágzati fellevelek is sokáig maradjanak színesek. Igyekezzünk továbbá állandó hőmérsékletet és nem huzatos helyet biztosítani a növénynek!

MikulásvirágSokan a karácsonyi dekorációhoz is használnak élő mikulásvirágot - ilyenkor azonban figyeljünk rá, hogy ne kerüljön közvetlenül gyertyák mellé, mert a gyakor hőmérséklet-változás nem tesz neki jót (Forrás: FurnishBurnish.com)

A mikulásvirág nem tolerálja, ha huzatos helyre kerül, vagy például a levelei a radiátorhoz érnek, emellett a sérülésekre is érzékeny. Érdemes olyan, jól szigetelt ablaknál elhelyezni, amelyet nem nyitunk ki túl gyakran, ugyanis a nagy hidegben a szellőztetések alkalmával átélt hőmérséklet-változás sem a legideálisabb számára.

Az öntözést tekintve fontos, hogy ne essünk túlzásokba, hiszen a túlöntözött mikulásvirágok levelei megnehezednek, lehullanak. Ha ez véletlenül megtörténne, akkor sem kell kétségbe esni: vágjuk vissza a „csupasz” növény hajtásait, és helyezzük két-három hónapig sötét helyre, ahol csak kevés ideig éri a nap. Ha így teszünk a díszes fellevelek újból megjelennek a növényen.

A növény virágzása egyébként nagyban függ a napfényes órák számától, így aztán ha újból díszes felleveleket szeretnénk látni, akkor olyan helyre kell tenni a mikulásvirágot, ahol napi legfeljebb 10-12 óráig éri fény. (Mesterséges fény sem érheti ezen az időn túl!)

MikulásvirágNem kell kidobni tavasszal, mert megfelelő gondoskodás mellett ősszel újból szép, színes fellevelek jelennek meg rajta (Forrás: HGTV.com)

Ideális esetben október-novembertől nagyjából a következő év első vagy második hónapjáig tart a növény virágzása, de ha igazán jól érzi magát a mikulásvirágunk, akkor akár március első napjain is színesek maradnak a fellevelek.

Ezt követően azonban jellemzően hullani kezdenek a levelek, ami még nem jelenti azt, hogy megpecsételődött a mikulásvirágunk sorsa. Ha ilyenkor visszametsszük, és újraültetés után gondoskodunk a tápoldatozásról is, akkor nyáron megjelennek az új hajtások, télen pedig, ha „óvjuk” a mesterséges fénytől, újból virágozni kezd, és ezen a télen is csodálhatjuk a piros leveleket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen