hirdetés
Életmód

Kevés alkohol is okozhat szívritmuszavart

Bár csekély mértékű bor fogyasztása korábbi kutatások szerint akár jó hatással is lehet a szív egészségére, egy újabb kutatás szerint szívritmuszavart okozhat a kisebb mértékben fogyasztott alkohol is.
Vörösbor (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Az mindenki előtt ismert, hogy a nagy mértékű alkoholfogyasztás súlyosan károsítja az egészséget – beleértve ebbe többek között a szív egészségét is.

A mérsékelt alkoholfogyasztással kapcsolatban azonban eddig úgy figyelték meg, hogy az akár jót is tehet a szív egészségének – igaz, könnyen előfordulhat az is, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel a minták összeállításakor a kutatók, hiszen a nem ivó csoport gyakran „tartalmazott” olyan személyeket is, akik például súlyos szenvedélybetegség után, vagy krónikus betegségük miatt nem ihattak egyáltalán alkoholt.

Egy újabb tanulmány szerint mindenesetre lehetnek veszélyei is a mérsékelt alkoholfogyasztásnak, az ugyanis szívritmuszavart idézhet elő. Azon felül, hogy ezzel a szív egészségét negatívan befolyásolja, az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát is megnöveli, más összefüggő egészségügyi állapotok mellett.

Ausztrál kutatók összesen száz, a mérsékelt alkoholfogyasztás a szív egészségére gyakorolt pozitív hatásait vizsgáló tanulmányt elemeztek, a kutatást pedig a Baker IDI Heart and Diabetes Institute nevezetű melbourne-i kutatóintézet, illetve az Alfred Hospital nevű melbourne-i kórház szakértői vezették.

A kutatás során összesen mintegy 900 ezer ember adatait vizsgálták, akik egészségét és szokásait 12 éves időszakon át követtek végig a korábbi felmérések során. Az elemzés eredményeit a Journal of the American College of Cardiology nevű lapban publikálták.

Az elemzés szerint azok, akik akár csak csekély mértékű alkoholt fogyasztottak is, nagyobb eséllyel szenvedtek később szabálytalan szívritmustól. Napi minden egyes újabb ital átlagosan 8 százalékkal növelte a pitvarfibrilláció kialakulásának esélyét, és a nők, valamint a férfiak esetében ugyanolyan kockázatot jelentett az alkohol a szívritmuszavar kialakulására.

A kutatás vezetője szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás ugyan némi védő hatást fejthet ki azzal, hogy növeli a szívizom vérellátottságát, ugyanakkor a szív működését más módon, így különösen a szívverések megfelelő ritmusát tekintve nem segíti. Azok, akik rendszeresen isznak mérsékelt mennyiségű alkoholt, észrevehetik, hogy egyre gyakoribbá válnak a szabálytalan szívverések. Ez azért is aggasztó, mert a szívritmuszavar akár agyvérzés vagy szívelégtelenség kialakulásához is vezethet.

Az alkohol a szívritmusra gyakorolt hatásával kapcsolatban további kutatásokra lehet szükség az okok feltárására és az összefüggések pontosabb megismerésére.

Az alkoholfogyasztás és a szívritmuszavar között ugyanakkor egy korábbi kutatás is összefüggést fedezett fel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen