hirdetés
Életmód

Tovább élhetnek az optimisták

Kutatók szerint az optimizmus többféle betegség esetében is csökkenti a halálozás kockázatát a nőknél.
Optimizmus Az optimizmus jót tesz az egészségnek (Forrás: capiche.us)
hirdetés

Eric Kim, a kutatás egyik szerzője szerint az embereknek igyekezniük kellene minél optimistábbnak lenniük, ezzel ugyanis jót tesznek az egészségügynek. Az American Journal of Epidemiology nevű lapban publikált tanulmány szerint azok a nők, akik alapvetően optimisták voltak, kisebb eséllyel haltak meg különböző negatív egészségügyi állapotok miatt, mint a pesszimisták.

Korábban már több kutatás is hasonló összefüggésre mutatott rá, így például nemrég kiderült, hogy a szívbetegek körében is kisebb eséllyel halnak meg az optimisták. De az Illinoisi Egyetem tavalyi kutatása arra is rávilágított, hogy az optimisták eleve kétszer akkora eséllyel örvendhetnek a szívük jó egészségének, mint a pesszimisták.

Az újabb kutatás során azonban már a betegségek egy szélesebb körének esetében vizsgálták az „optimizmus hatását”. A kutatók összesen 70 ezer nőtől, 2004 és 2012 között gyűjtött adatokat vizsgáltak, amelyeket egy korábbi nemzeti egészségügyi felmérés során gyűjtöttek. A felmérés során minden második évben rögzítették a nők egészségügyi adatait.

Kim és kollégái minden, a kutatásba vont nő saját bevallása alapján rögzített optimizmusát is figyelték, de emellett olyan más tényezőket is, amelyek a halálozás kockázatát növelhetik – így például a magas vérnyomást, a helytelen táplálkozást, vagy a mozgásszegény életmódot.

A legkevésbé optimista nőkkel szemben a legoptimistábbak 30 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen egészségügyi állapot következtében a felmérés ideje alatt, míg az egyes betegségeket nézve a két csoport között 16 százalékos eltérés volt a rák, 38 százalékos a szívbetegség, és 39 százalékos az agyvérzés okozta halálesetek bekövetkezésének kockázatában. (Az optimisták haltak meg ennyivel kisebb eséllyel.)

Emellett a legoptimistább nők a legpesszimistábbakkal szemben 38 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg légzőszervi megbetegedések miatt, és 52 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg fertőzés következtében is.

A kutatók kiemelték, hogy már korábbi kutatások alkalmával is összefüggést találtak a szívbetegség okozta elhalálozás kockázatának csökkenése és az optimizmus között, viszont úgy tűnik, hogy többféle betegség esetében is fontos tényező lehet, hogy valaki hogyan vélekedik a jövőjéről.

A kutatók ráadásul az optimizmus és az egészségesebb életmód között sem feltétlenül találtak összefüggést a megfigyelt emberek esetében, így aztán valószínű, hogy valóban önmagában az optimizmus is hozzájárulhat a jobb egészséghez. Így aztán a kutatásuk eredménye alapján azt lehet tanácsolni, hogy mindenki igyekezzen „optimista lenni”.

Természetesen jó eséllyel nem csak a nők esetében van hasonló összefüggés, viszont a mintában kizárólag nők szerepeltek, ezért nem lehet az eredményeket egyértelműen a férfiakra is kivetíteni. Már csak ezért is lehet jó hatással az optimizmus a férfiak egészségére is, mert korábbi kutatásokban, például a BMC Public Health nevű lapban nemrég megjelent tanulmányban részletezettben, a vegyes minta esetében is hasonló összefüggést figyeltek meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen