hirdetés
Életmód

Felbecsülhetetlen érték egy-egy házi kedvenc a mentális betegségekben szenvedőknek

Egy friss tanulmány szerint a kutyák, macskák, madarak és más házi kedvencek segíthetnek a mentális betegségekkel élők számára a betegségük hatásainak enyhítésében. Nem is csoda tehát, hogy sokan a házi kedvenceiket felbecsülhetetlen értéknek tartják.
Nő és golden retriever A házi kedvencek nem bírálnak (Forrás: mnn.com)
hirdetés

Az Egyesült Királyságban több mint ötven, hosszú ideje mentális betegséggel küzdő embert kérdeztek meg arról, hogy milyen szerepet játszanak a házi kedvenceik a szociális hálójukban. A december nyolcadikán a BMC Psychiatry nevű lapban megjelent tanulmány szerint a házi kedvencek akár enyhíthették is a betegek egyes tüneteit, vagy felkavaró gondolatait, élményeit.

A megkérdezettek hatvan százaléka vallott úgy, hogy az állataik központi szerepet játszanak az életükben, illetve az állataik a legfontosabbak, és többet jelentenek számukra, mint például a család, a barátok, továbbá a hobbik. Újabb 20 százalék pedig a „második legfontosabb” körbe sorolta a kedvenceket.

Sokan úgy érezték, hogy az állatok közelsége és folyamatos jelenléte azonnali megnyugtató hatással volt rájuk, és akadtak olyanok is, akiknek az állatok közelsége segített még a tüneteik és a felkavaró élményeik enyhítésében is – így például az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok és hallucinációk esetében is hasznosak lehettek a kedvencek.

Az egyik beteg például azt mondta, hogy a macskái késztetik őt arra, hogy továbbra is részese maradjon ennek a világnak. Egy másik beteg pedig azt mondta, hogy a madarainak dalára figyelve enyhülnek a tünetei.

Helen Brooks, a Manchesteri Egyetem munkatársa, egyben a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a megkérdezett emberek többnyire úgy érezték, hogy a házi kedvenceik többféle pozitív szerepet is betöltenek az életükben, így például enyhítenek a megbélyegzés okozta szégyenérzeten is azzal, hogy bírálás nélkül elfogadják őket.

Brooks szerint a házi kedvencek különösen hasznos segítséget jelenthetnek a krízisben, hiszen egészen egyedülálló módon nyújtanak megerősítést a feltétel nélküli közelségükkel, támogatásukkal, amelyet a betegek gyakran éppen nem kaphattak meg a családjukról vagy a szociális kapcsolataik révén.

Mindennek ellenére a kutatásban vizsgált betegek gondozása során egyetlen esetben sem vették figyelembe a kedvencekkel való kapcsolatot, pedig az eredmények szerint a házi kedvenceket a hosszútávú mentális problémák esetében a támogatás egyik fő forrásaként volna érdemes figyelembe venni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen