hirdetés
Életmód

Hosszabb életnek örvendhet, aki tartósan boldog

Általánosságban hosszabb ideig élnek azok az emberek, akik tartósan boldognak érzik magukat – derült ki egy friss tanulmányból.
Idős emberek Aki többnyire boldog, hosszabb életnek örvendhet (Forrás: sortmysuper.com.au)
hirdetés

A University College London, vagyis UCL jelentése szerint azok az 50 éves, vagy ennél idősebb emberek, akik elégedettek az életükkel, nagyobb eséllyel élnek hosszabb ideig. A British Medical Journal (BMJ) nevű orvosi lapban publikált tanulmány egy tavalyi tanulmánnyal szemben már talált összefüggést a hosszú élettartam és a boldogság között.

Andrew Steptoe, az öregedést vizsgáló English Longitudinal Study of Ageing (ELSA) igazgatója az előző kutatás ellenére is úgy véli, hogy megbízhatóak az általuk feltárt összefüggések, egyben elmondta, hogy az új kutatás módszertana némileg eltérő volt. A legfontosabb, hogy most nem csak az élet egy-egy pontján vizsgálták a boldogságot, hanem kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy a hosszan tartó boldogságnak milyen a hatása. (Az egyszer-egyszer „bekövetkező” boldogság ugyanis több tényezőtől is függhet, és nem feltételez önmagában hosszan tartó boldogságérzetet.)

A korábbi kutatások során csak nagyon alapvető kérdést tettek fel a boldogsággal kapcsolatban, történetesen, hogy a megkérdezett illető mennyire érzi magát boldognak – ráadásul ezt is csak egy alkalommal kérdezték.

Szomorú idős emberAmi nagyon szomorú tanulsága a kutatásnak, az az idős emberek meglepő mértékű boldogtalansága - egynegyedük egyszer sem érezte magát boldognak (Forrás: adelehorin.com.au)

Csakhogy az összefüggések alaposabb megismeréséhez nyilván ennél pontosabb adatgyűjtésre volt szükség a témában – így hát kifejezetten arra összpontosítottak, hogy a boldogság hatásait mérjék az idős korban, méghozzá alaposabban részletezett adatok és a jólét figyelembe vétele mellett.

A kutatók most már három különböző alkalommal is megkérdezték 2002 és 2006 között a kutatásba vont embereket, hogy mennyire érzik magukat boldognak, hogy milyen a családi, és szociális életük, vagy hogy hogyan állnak a munkájukhoz. Ilyen körülmények között már megfigyelhető volt, hogy azok, akik a négy év alatt többnyire boldogok voltak, kisebb eséllyel haltak meg idő előtt, mint azok, akik csak olykor, vagy egyáltalán nem voltak boldogok.

A kutatásban összesen 9365 ember adatait rögzítették, akik közül 1310 személy halt meg a nyomon követett időszakban. A legkevésbé boldog emberekhez képest 24 százalékkal kisebb volt a vizsgált időszakban az elhalálozás kockázata azoknál, akik háromszor, és 17 százalékkal azoknál, akik kétszer válaszoltak úgy, hogy boldognak érzik magukat.

Ami emellett nagyon szomorú tanulsága a kutatásnak, az az idős emberek meglepő mértékű boldogtalansága. A résztvevők egynegyede a három alkalomból egyszer sem érzett különösebb boldogságot az életében – Steptoe szerint az ilyen emberek nem, vagy csak nagyon ritkán élvezik is azt, amit csinálnak.

Nemrég egy kutatás egyébként az optimizmus és a jobb egészség között is összefüggésre világított rá – eszerint egy sor kedvezőtlen egészségügyi állapot kialakulására kisebb az esély az alapvetően optimista emberek esetében.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen