hirdetés
Életmód

Húszezer italos kartondoboz visszagyűjtésével menthetünk meg egy fenyőfát a kivágástól

Okos Ötös: Karácsonykor is környezettudatosságra buzdít az IKSZ

Decemberben a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk 10-15%-kal, akár 9 kilóra is nőhet a felfokozott ünnepi vásárlási láznak köszönhetően. Ezért az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) legújabb programja az Okos Ötösjátékos módon fel a figyelmet a papír, és azon belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére. A kvízből például kiderül, hogy húszezer italos kartondoboz újrahasznosításával lehet megmenteni egy fenyőfát a kivágástól. Az IKSZ közösségi oldalán a játékosok Csobot Adél énekesnővel célba dobhatják, Keleti Andrea táncművésszel laposra taposhatják, Imre Géza olimpiai és világbajnok tőrvívóval pedig a szelektív gyűjtőkbe dobhatják a dobozokat, míg Gyetván Csaba műsorvezetővel és Csecse Attila videóbloggerrel letesztelhetik a környezetvédelmi tudásukat.
Okos Ötös csapatkép Okos Ötös csapatkép
hirdetés

Decemberben9 kiló papírt használunk el fejenként

Karácsonykor az ajándékok csomagolóanyagaijelentősen növelik papírfelhasználásunkat, ezért decemberben még fontosabb, hogy amikor csak tehetjük, újrahasznosított anyagból készült papírtermékeketvásároljunkilletveszelektíven gyűjtsük a papírhulladékot.

A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75%-a papír, amely olyan jó minőségű, hogy akár 5-10-szer is újrahasznosítható, persze csak ha a szelektív gyűjtőedénybe helyezzük. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) hosszú távú célja az, hogy 2020-ig legalább minden második italos karton a szelektívhulladékgyűjtőbe kerüljön, ehhez pedig szükség van arra, hogy mindenki tudja: a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektíven gyűjthetők. Az Okos Ötös elnevezésű online játékkal erre a tényre és a környezet védelme érdekében tett mindennapi cselekedeteink fontosságára kívánja felhívni az Egyesülés a figyelmet.Akik még nem, vagy csak részben gyűjtik szelektíven a hulladékot, a környezettudatos játék segítségével megerősítést nyerhetnek abban, hogy az odafigyelés igenis valós eredményeket hoz.

Játszd újra online

Az IKSZ a környezetvédelem ügyét a szívén viselő hírességeket kért fel, hogy támogassák a programot és népszerűsítséka karácsonyi hangulatú környezetvédelmiapplikáció egy-egy játékát. Csobot Adél színész- és énekesnő, Keleti Andrea táncművész, Imre Géza olimpikon párbajtőrvívó, Gyetván Csaba műsorvezető és Csecse Attila „youtuber” olyan csapatot alkot, amely minden korosztályt képes megszólítani.

„Nagy öröm volt számunkra, hogy mind az öt hírességrögtön igent mondott a felkérésre, hiszen az ő pályafutásukat figyelemmel kísérik az emberek, szokásaikmilliók számára mutatnak példát. Az IKSZ közösségi média oldalát választottuka játék platformjaként, hogy minél több emberhez eljusson az italos kartondobozokszelektív hulladékgyűjtésének üzenete. Meggyőződésünk, hogy a játékos tanulás a leghatékonyabb tanulási folyamatok egyike, ezért bízom benne, hogy minél többen játszanak majd az Okos Ötössel, ezáltal újabb ismereteket szerezve az italos kartonok szelektív gyűjtésének fontosságáról és újrahasznosításánaklépésiről. Természetesen a tudás mellett „okos” nyereményeket is gyűjthetnek a környezetvédelemre fogékony felhasználók”

– mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

A játékból megtudhatjuk például, hogy hány italos kartont kell szelektívengyűjtenünk, ha meg akarunk menteni egy fenyőfát a kivágástólvagy hogy miért is kell laposra taposni a csomagolóanyagot kidobás előtt.

A játék 2016. december 8-tól 2017. január 8-ig játszható az „okos” nyereményekért.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen