hirdetés
Életmód

A feldolgozott hústermékek ronthatnak az asztmások állapotán

A feldolgozott hústermékek, így például a bacon, a felvágottak vagy bizonyos sonkák fogyasztása nagyobb mennyiségben erősítheti az asztmások tüneteit egy friss kutatás szerint.
Feldolgozott húsok A feldolgozott hústermékek ronthatnak az asztmások állapotán (Forrás: dinetable.com)
hirdetés

Egy közel 1000 ember bevonásával végzett kutatás szerint azok, akik a legtöbb feldolgozott hústerméket fogyasztották, átlagosan 76 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek nehéz légzéstől és mellkasi fájdalomtól, mint a legkevesebb feldolgozott hústerméket evők, a tüneteik pedig idővel rosszabbodtak is.

A feldolgozott húsok tartósításához használt nitrátok gyulladást idézhetnek elő a légutakban, ami aztán légzési nehézséghez vezethet a Thorax nevű orvosi lapban megjelent tanulmány szerint.

A tanulmány rávilágított, hogy a több feldolgozott hústermékkel együtt az asztmás tünetek is rosszabbodtak idővel. Emellett a tanulmány szerint még azok esetében is az asztmás tünetek megjelenéséhez vezethetett a feldolgozott húsok fogyasztása, akik korábban még nem szenvedtek ettől a betegségtől.

A feldolgozott hústermékeket pácolják, füstölik, sózzák, illetve más módon kezelik annak érdekében, hogy megváltoztassák az ízét, és emellett a hosszabb tárolhatóságukat is lehetővé tegyék. Korábbi kutatások azonban arra mutattak rá, hogy az ilyen húsok fogyasztása akár a rák kialakulásának kockázatát is megnövelheti. Az Egészségügyi Világszervezet szerint már napi 50 gramm feldolgozott hústermék elfogyasztása is 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Az újabb kutatás során egy franciaországi felmérés alapján vizsgálták a feldolgozott húsok fogyasztása és az asztmás tünetek rosszabbodása, illetve az elhízás közötti összefüggéseket. Az embereknek egy kérdőívet kellett kitölteniük többek között arról, hogy a 46 élelmiszercsoport 118 tételéből melyikből mennyit ettek. Emellett a különböző asztmás tünetek észlelését is folyamatosan rögzítették az emberek egy 12 hónapos időszak alatt, a tünetek súlyosságát egy egytől ötig terjedő skálán értékelhették.

A kutatás résztvevői átlagosan hetente kettő és fél adag feldolgozott hústerméket fogyasztottak. Azok között, akik egy héten legfeljebb egy adag ilyen húst ettek, 14 százalék érezte rosszabbnak az asztmás tüneteket, míg a heti 1-4 adagot fogyasztók 20, és a négynél több adagot evők 22 százaléka szenvedett rosszabbodó asztmás tünetektől.

Emellett más, esetlegesen az eredményeket befolyásoló tényezőkről is rögzítettek adatokat – így például az illető életkoráról, neméről, fizikai aktivitásáról, illetve arról, hogy dohányzik-e. Végül a kutatók megállapították, hogy akik a legtöbb feldolgozott hústerméket ették, 76 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztalhatták az asztmás tüneteik rosszabbodását a legkevesebb feldolgozott húst evő csoporthoz képest.

A kutatók szerint ugyanakkor az összefüggések tisztázására további kutatásokra lehet szükség.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen