hirdetés
Életmód

Tovább élhetnek, akik segítenek másokon

Egy friss kutatás szerint „megéri” segíteni másokon, hiszen azt figyelték meg, hogy általánosságban tovább élnek azok az idősebb emberek, akik másokat segítenek és támogatnak, mint akik nem. A Bázeli Egyetem, az Edith Cowan Egyetem, a berlini Humboldt Egyetem és a University of Western Australia tanulmánya az Evolution and Human Behavior nevű lapban jelent meg.
Kisbaba kutyusokkal Jó hatással lehet az egészségünkre, ha segítünk másoknak (Forrás: stories.barkpost.com)
hirdetés

Egy tanulmány alátámasztotta, hogy „jobb lehet adni, mint kapni”, de legalábbis azzal, ha segítünk másokon, saját magunknak is teszünk egy szívességet. A nemzetközi kutatócsoport megfigyelte, hogy azok a nagyszülők, akik törődnek az unokáikkal, általánosságban hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem.

A kutatás során egy 500, 70-103 éves korú emberből álló mintát vizsgáltak, a felhasznált adatokat egy német egészségügyi felmérés során gyűjtötték 1990 és 2009 között.

A legtöbb korábbi kutatással ellentétben most a kutatók szándékosan nem figyelték azokat az eseteket, amikor a nagyszülők voltak az unokák gyámja, vagy pedig ők gondoskodtak róluk elsősorban, hanem ehelyett az egyik csoportot azok jelentették, akik alkalmanként, bizonyos rendszerességgel gondoskodtak az unokákról, egy másikat pedig azok, akik egyáltalán nem foglalkoztak az unokáikkal.

Ugyancsak vizsgálták annak hatását is, ha az idősebb emberek, akiknek nem volt gyermekük vagy unokájuk, a szociális kapcsolataikban másoknak segítséget nyújtottak.

A kutatás eredménye szerint a másokról való gondoskodásnak pozitív hatása lehet a „gondoskodóra”, nevezetesen, hozzásegítheti őt ahhoz, hogy hosszabb ideig éljen. Azoknak a nagyszülőknek a fele, akik gondoskodtak az unokáikról, az 1990-ben kezdődött felmérés első adatrögzítését követően tíz évvel is életben voltak, ahogyan azok is, akiknek nem volt unokája, de például a gyerekeiknek segítettek a házimunkában.

Ezzel szemben a senkinek sem segítő csoport tagjainak körében már öt év elteltével 50 százalék körüli volt az elhalálozás aránya.

A kutatás érdekessége, hogy a gyermektelen idős emberek esetében is megfigyelhető volt, hogy amennyiben segítettek másoknak (nem családtagoknak), szintén általában véve tovább éltek. A másoknak segítő gyermektelen idősek fele újabb hét évet élt az első adatrögzítést követően, míg a senkinek sem segítők átlagosan mindössze újabb négy évet éltek.

Ralph Hertwig, a Max Planck Intézet egy vezetője szerint mindenesetre fontos, hogy ne véljük úgy, hogy a másoknak való segítés egy „csodaszer”, amely segít tovább élni.

Mint mondta, a mérsékelt segítségnyújtás pozitív hatással lehet az egészségre, ám korábbi kutatások szerint azzal, ha túlzottan is „belebonyolódunk” a másoknak való segítségnyújtásba, a több stressz miatt többet ártunk a fizikai és mentális egészségünknek is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen