hirdetés
Életmód

Depresszióhoz vezet a közösségi oldalak túlzott használata?

A Pittsburghi Egyetem kutatása szerint az, hogy egy-egy személy összesen hányféle közösségi oldalt használ, szorosabb összefüggésben lehetett a depresszióval a fiatal felnőttek körében, mint a közösségi oldalak használatának időtartama.
Közösségi oldalak Lehet, hogy érdemes inkább kevesebb közösségi oldalt használni.. (Forrás: adweek.com)
hirdetés

Az online nemrég megjelent, és várhatóan a Computers is Human Behavior nevű lapban a jövő év áprilisában megjelenő elemzés szerint azok az emberek, akik 7-11 közösségi média felületet használnak, több mint háromszor akkora eséllyel szenvedtek szorongástól vagy depressziótól, mint azok, akik 0-2 közösségi oldalt használtak. Ez az összefüggés még akkor is fennállt, amennyiben az összesen a közösségi oldalakon töltött időt is számításba vették a kutatók.

Brian A. Primark, a tanulmány vezető szerzője szerint olyan jelentős az összefüggés, hogy a szakembereknek az eredmények nyomán akár azt is érdemes lehet megfontolniuk, hogy egyes betegek esetében a szorongás vagy a depresszió összefüggésben lehet azzal, hogy az érintett betegek többféle közösségi oldalt használnak. Igaz, az ebből a kutatásból még nem derült ki, hogy vajon a szorongó/depressziós emberek hajlamosak többféle közösségi felületet használni, vagy a túl sok közösségi oldal használata idézi elő a szorongást és depressziót, ám mindkét lehetőség fontos lehet.

2014-ben a kutatók 1787, 19-32 éves amerikai felnőtt közösségimédia-használati szokásaira vonatkozó adatokat gyűjtöttek, a kérdőíveken az akkor legnépszerűbb 11 közösségi oldallal kapcsolatos felhasználói szokásokra vonatkozó kérdések szerepeltek. (Ekkor Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine és a LinkedIn voltak a legnépszerűbb közösségi oldalak.)

Azok, akik 7-11 közösségi oldalt is használtak, átlagosan 3,1 százalékkal nagyobb eséllyel számoltak be depressziós panaszokról, mint akik csak 0-2 közösségi oldalt használtak. A legtöbb közösségi oldalt használók pedig 3,3-szer nagyobb eséllyel jeleztek szorongásos tüneteket, mint akik a legkevesebb közösségi oldalon voltak aktívak.

Noha az ok-okozati összefüggések egyelőre nem tisztázottak, előfordulhat akár az is, hogy nem a depressziós és szorongó emberek hajlamosak többféle közösségi oldalon is „tevékenykedni”, hanem éppen a sokféle oldal használata idézi elő a tüneteiket.

A multitasking (amikor „egyszerre” többféle cselekvésre is koncentrálnunk kell) például egy korábbi kutatás szerint mind a kognitív teljesítményre, mind pedig a mentális egészségre rossz hatással volt. A különböző közösségi oldalak esetében negatív érzelmekhez vezet, hogy mindenhol mások az íratlan szabályok, szokások és az oldalak sajátosságai, amit nehéz lehet kezelnie az embereknek.

Természetesen további kutatásra is szükség van annak megállapítására, hogy vajon mi állhat az összefüggés hátterében.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen