hirdetés
Életmód

A zselatin (tényleg) jó hatással lehet az ízületekre

Egy friss kutatás szerint a C-vitaminnal gazdagított zselatin-étrendkiegészítő és az intenzív testmozgás együttesen segíthetnek az ínszalagok és a csontok megfelelő felépítésében.
Térdfájdalom Bár korántsem „csodaszer”, a zselatin megfelelő testmozgással és C-vitaminnal kiegészítve jó hatással lehet a csontokra (Forrás: apexprofoundbeauty.com)
hirdetés

A kaliforniai UC Davis College of Biological Sciences és az Ausztrál Sportintézet (Australian Institute of Sport) közös, az American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban megjelent tanulmánya szerint a zselatin étrend-kiegészítő az intenzív testmozgással kiegészítve segíthet az ínszalagok és a csontok megfelelő felépítésében.

A kötőszövetek és csontok sérülései nem csak a versenysportolóknál fordulnak elő viszonylag gyakran, de akár az idősebb embereknél is – viszont mindkét esetben igazán negatív hatással járhatnak. Előbbi esetben egyértelműen inkább a sportoló teljesítménye romolhat, vagy hosszabb időt kell kihagynia, míg az idősebb embereknek elveheti a kedvét a mindennapok során a mozgástól (legyen szó egyszerű sétáról vagy tudatosan választott, kifejezetten az egészség megőrzésére irányuló testmozgásról) egy-egy kellemetlen sérülés. Nem meglepő tehát, hogy sokaknak jelentene segítséget, ha kiderülne, hogyan előzhetőek meg a leghatékonyabban az ilyen „incidensek”.

Nehéz ugyanakkor közvetlen hatásokat mérni, mert ebben az esetben az emberek ízületeihez nem lehet hozzáférni – a kutatásban részt vevő egyetem ugyanakkor olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel laboratóriumi körülmények között növesztettek szöveteket. Ezek többé-kevésbé helyettesíthették a „valódi” szöveteket.

A kutatásuk során nyolc egészséges, fiatal férfinak adtak C-vitaminnal dúsított zselatinos étrend-kiegészítőt, majd vért vettek tőlük, és az utóbbit megismételték, miután öt perces, de intenzív testmozgást végeztettek az önkéntesekkel.

A kutatók vizsgálták a vér aminosavait, amelyek az ínszalagokat és csontokat felépítő kollagén fehérjék felépítésében játszanak szerepet, valamint a laboratóriumban növesztett szöveteken is megvizsgálták a vérminták hatását.

A zselatinos étrend-kiegészítő növelte a vérben az aminosavak szintjét, valamint a kollagén fehérje szintéziséhez kapcsolódó más tényezők esetében is javulást figyeltek meg a hatására, emellett pedig a laboratóriumban növesztett szövetek felépítését is javította.

Az adatok szerint az, ha C-vitaminnal kiegészített zselatint kapnak a szakaszos edzésprogramban részt vevő emberek, kedvező hatással lehet a csontszövetek felépülésére, valamint segíthet a sérülések megelőzésében.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen