hirdetés
Életmód

Gőzölés: természetes módszer orrdugulás ellen

A gőzöléses, inhalálós módszer hatékonysága már régóta ismert, ám nem árt feleleveníteni a tudásunkat így télvíz idején.
Megfázás A megfázás egyik legkellemetlenebb velejárója az orrdugulás (Forrás: Trendydamsels.com)
hirdetés

A nátha egyik legrosszabb velejárója az orrdugulás, amely nagyon eltudja rontani a mindennapjainkat, hiszen emiatt nehezebben alszunk, kényelmetlenebb enni, illetve minden megerőltetőbbnek hathat. Mindez pedig nagyon rátudja nyomni a bélyegét a közérzetünkre.

A törölközős inhalálás azonban remekül enyhítheti a panaszainkat. A gőz, amely nem túl forró, hanem kellemes meleg, még a makacs orrduguláson is segíthet. 1 liter meleg víz fölé hajolva, körülbelül 30-40 cm-es távolságra, 10 percen keresztül érdemes a törölköző alatt maradni. A vizet természetesen "felturbózhatjuk" néhány plusz összetevővel.

EukaliptuszolajEukaliptuszolaj (Forrás: Healthline.com)

Az eukaliptuszolaj rendkívül jó barátunk. Remekül fertőtlenít, emellett azonban nem irritálja a nyálkahártyát. Érdemes a vízbe 6-7 cseppet tenni.

KamillaKamillázzunk! Ne csak a teába... (Forrás: Senzatea.nl)

Az egyik legismertebb csodaszer a kamilla. Használhatunk szárított változatot is, amelyet drogériákban, illetve gyógyszertárakban is könnyen beszerezhetünk, és amely nagyszerű gyulladáscsökkentő. Tegyünk a gőzölgő vízbe három nagy evőkanálnyi virágzatot.

BorsmentaBorsmenta (Forrás: Kaliteliresimler.com)

Hasonló pozitív hatása van a borsmentának is. A kellemes illatú olajból - az eukaliptuszhoz hasonlóan - használjunk 6-7 cseppet.

SóNe feledkezzünk meg a sóról sem! (Forrás: Knia.ru)

Végül pedig, ám egyáltalán nem utolsó sorban következzen a , amely minden háztartásban megtalálható. Nincs más dolgunk, mint három teáskanál sót feloldani az inhalálásra szánt vízben.

Nagyon fontos!

Inhalálás után egy ideig nem szabad, hogy hideg levegő érje a tüdőnket, orrunkat, illetve a melléküregeket. A legjobb, ha úgy időzítjük a gőzölést, hogy utána lehetőségünk van a jó meleg lakásban maradni. Emellett gyermekek esetében nem mindig célszerű az illóolajokat alkalmazni, így erről először mindenképpen tájékozódjunk a háziorvosnál!Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen