hirdetés
Életmód

A mediterrán diéta lassíthatja az agy öregedését

Az utóbbi időben gyakran merül fel a mediterrán diéta fogalma az egészséges étrenddel kapcsolatosan, eddig főként arra utaló bizonyítékokat találtak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek esetében lehet pozitív a hatása. Egy újabb kutatás szerint azonban akár az agy öregedését is lassíthatja.
Mediterrán diéta A mediterrán diéta jó hatással lehet az agyra (Forrás: choiceslifestyle.com)
hirdetés

A Neurology nevű lapban megjelent tanulmány szerint azoknak az idősebb embereknek, akik mediterrán diétát követtek, a hároméves időszak alatt kisebb mértékben csökkent az agytérfogatuk, mint azoknak, akik ez idő alatt nem tartották magukat ehhez az étrendhez.

A mediterrán diétát követők sok zöldséget és gyümölcsöt ettek, valamint hüvelyeseket, olíva olajat, gabonamagvakat (például rizst és búzát), továbbá kisebb mennyiségben halat, tejtermékeket és kevés húst.

A skóciai University of Edinburgh kutatója, egyben a tanulmány szerzője, Michelle Luciano elmondta:

„Ahogyan idősödünk, az agyunk térfogata csökken, és agysejteket veszítünk el, ami a tanulást és a memóriát is befolyásolja”.

A vizsgált emberek közül 562-en MRI vizsgálaton vettek részt 73 éves korukban, hogy az agytérfogatukat és az agykéreg vastagságát és térfogatát felmérjék. Ebből a csoportból 401 ember 76 éves korában egy második MRI vizsgálatra is visszatért.

A tanulmány szerint a mediterrán étrend hatására valamelyest kisebb mértékű volt az agytérfogat változása még akkor is, ha a kutatók más esetleges torzító tényezőket kizártak – így például az életkort, az iskolázottságot, a magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget. A mediterrán diéta és az agykéreg tulajdonságainak változása között azonban nem találtak semmilyen összefüggést.

Egy korábbi kutatásban egyébként azzal érveltek a kutatók, hogy egészen egyszerűen azért tesz jót az egészségnek (és az agyműködésnek) a mediterrán diéta, mert kevesebb húst, viszont több halat tartalmaz.

Az újabb kutatás egy szerzője elmondta, hogy bár előfordulhat, hogy a mediterrán étrend bizonyos összetevői felelősek a kedvező hatásért, ugyancsak meglehet, hogy az összetevők összessége az, amely a pozitív hatást kifejti.

Dr. Michelle Luciano kifejtette, hogy a korábbi kutatásokhoz képest az újabb abban különbözik, hogy itt egy hároméves időtartam során követték nyomon az emberek agytérfogatának változását, míg a korábbi kutatások alkalmával egy időpillanatban mérték fel az emberek agyának állapotát. Emellett az agy tulajdonságainak vizsgálatával párhuzamosan az emberek étkezési szokásait is nyomon követték.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen