hirdetés
Életmód

Öt finomság, ami enyhítheti a köhögést

Télen sokunkkal, és akár gyakrabban is előfordulhat, hogy köhögés kínoz. Az orvost persze érdemes felkeresni – ha komolyabbak a panaszok, akkor mindenképpen –, de akad néhány olyan finomság is, amely ráadásul kis mértékben még enyhítheti is a kellemetlen köhögést.
Csoki és ananász A csokoládé és az ananász és beválhat a köhögés enyhítésére (Forrás: foodspecialist.nl)
hirdetés

Az alábbi listán öt olyan, kellemes ízű ételt/italt szedtünk össze, amely nem csak abban segít, hogy a kellemetlen, téli időben feldobja egy kissé a hangulatunkat, de egyben adott esetben a köhögést is enyhíthetjük vele. A listán feltűnnek ismertebb, és talán meglepőbb elemek is.

Méz

A legtöbben ugyan előszeretettel fogyasztanak mézet, ha fáj a torkuk, mégis érdemes megjegyezni, hogy valóban ez az egyik legjobb „természetes” módszer a köhögés enyhítésére. Bár egy éves kor alatti gyermekeknek nem ajánlott adni, más esetekben többnyire nem jár mellékhatásokkal. A New York Times cikke szerint egy korábban a The Archives of Pediatric and Adolescent Medicine nevű lapban megjelent, a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársai által készített tanulmány szerint a méz segített a légúti megbetegedéssel küzdő gyerekeknek a fiataloknak abban, hogy nyugodtabban aludjanak, és enyhítette a köhögés gyakoriságát és súlyosságát is.

MézRégi, de kihagyhatatlan „megoldás” (Forrás: bq-magazine.com)

Csokoládé

A Daily Mail cikkében arról számolt be, hogy az angliai University of Hull egyetem egy kutatója egy kutatásra utalva kifejtette, hogy a csokoládé az egyik legjobb „természetes” megoldás a köhögés ellen. A ROCOCO nevű kutatásban, amelyre utalt, összesen 163 önkéntes vett részt, akik egy részének véletlenszerűen hagyományos szirupot, vagy pedig csokoládé alapú, de a másik szirupban található hatóanyagot szintén tartalmazó szirupot adtak. Az ekkor lektorált lapban még meg nem jelent tanulmány szerint a csokoládés szirup „hatékonyabbnak” bizonyult, és két napon belül számottevő javulást figyeltek meg a betegek állapotában. Egy 2012-es, a British Thoracic Society nevű lapban megjelent tanulmány pedig szintén arról írt, hogy a csoki jelentős mértékben enyhítheti a köhögést. A csoki hatékonysága valószínűleg a benne található teobromin mellett az édesség sűrű állagában keresendő, az ugyanis képes hatékonyan „bevonni” a torok belső részét.

Forró csokoládéÚgy tűnik, sokak nagy kedvence, a csoki hasznos lehet köhögés ellen (Forrás: prettysimplesweet.com)

Gyömbér

Ahogyan arról már írtunk, a gyömbér nem csak egy izgalmas ízű fűszer, vagy éppenséggel akár tea-alapanyag, de emellett számtalan jótékony hatása is lehet az egészségünkre. Ezek egyike, hogy a tapasztalatok szerint némiképpen enyhítheti a köhögést, és nyákoldó hatása miatt torokfájás esetén hasznos lehet. Várandósság alatt nem ajánlott a fogyasztása.

GyömbérNémi gyömbért is bevethetünk a köhögés ellen (Forrás: healthimpactnews.com)

Gyógynövényteák

A gyógynövényteák között több olyan is akad, amely nem csak a torokfájás enyhítésében lehet hasznunkra, de még ízletes is. A zsálya és a jellegzetes, nem mindenki számára „finom” kakukkfű mellett a kamillatea is segítséget jelenthet, ha fáj a torkunk. A teákat lehetőleg ne forrón, de ne is hidegen igyuk; a langyos, illetve a szobahőmérséklet-körüli hőmérsékletű italok a legideálisabbak torokfájás esetén. Az ilyen teák ráadásul azzal is segíthetnek, hogy általuk növeljük a folyadékbevitelt, ami bizonyos mértékig szintén enyhítheti a torokfájást és a köhögést.

Kakukkfű teaA gyógynövényteákat nem mindenki tartja finomnak, de vannak közöttük kellemesebb ízűek is (Forrás: stepin2mygreenworld.com)

Ananász

Az ananász a benne található, bromelin nevű enzimnek köszönhetően nyújthat hasznos segítséget a torokfájás és köhögés ellen, ez az enzim ugyanis nyákoldó hatású. Azon felül, hogy számos őslakos törzs használta az ananászt gyógynövényként (ők a gyökerét és gyümölcsét egyaránt fogyasztották) az emésztés javítására és gyulladáscsökkentőként, a Scholars Academic Journal of Pharmacy (SAPJ) nevű lapban 2012-ben megjelent egy tanulmány, amely szerint a bromelin valóban segíthet a torokfájás enyhítésében a nyákoldó hatásának köszönhetően.

Ideális mennyiség lehet napi három szelet ananász, vagy napi három deciliter (jó esetben három, 1-1 deciliteres „adagra” szétosztott és a nap különböző időpontjaiban magunkhoz vett) ananászlé elfogyasztása.

Nem tanácsos ugyanakkor nagy mennyiségben bromelint fogyasztani (vagy akár túlzásba vinni az ananász fogyasztását), ha véralvadásgátló orvosságot szedünk, és bromelint nagyobb mennyiségben szintén káros lehet egy 8-10 napos időszaknál tovább rendszeresen fogyasztani. Ha nagyon sokat eszünk belőle, akkor pedig akár a gyomrunk is megfájdulhat tőle. Emellett bromelin hatóanyagú étrend-kiegészítőt ne adjunk a gyerekeknek sem, valamint tartsuk szem előtt, hogy bizonyos antibiotikumok esetében csökkentheti azok hatékonyságát a bromelin, így ha antibiotikumot szedünk, szintén nem tanácsos a bromelint tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása.

AnanászMég akár az ananászt is kipróbálhatjuk (Forrás: naturalon.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen