hirdetés
Életmód

Ezért cserélik egyesek „aranytejre” a reggeli kávéjukat

Hozzászokhattunk már, hogy időről időre megjelennek olyan ételek vagy italok, amelyek hirtelen felkapottá válnak – most úgy tűnik, éppen az egyébként igen egészségesnek tartott „aranytejre” került a sor. Az ital a kedvelői szerint remek alternatíva lehet a hagyományos forró téli italok, például a forró csoki, kakaó, de akár a kávé helyett is. De mi is valójában ez a felkapott ital?
Kurkumás tej A kurkumás tej sokak új kedvence (Forrás: thegreencreator.com)
hirdetés

Az „aranytej” valójában kurkumából és tejből, illetve bizonyos receptek szerint más fűszerek, vagy akár tejszín/kókuszzsír hozzáadásával készül el. A csodálatos, narancs színét az ital a kurkumától kapja, ahogyan a jellegzetes ízt is ez kölcsönzi számára. Többnyire cukor nélkül fogyasztják az italt, esetenként mézzel. Úgy tartják, hogy azért „egészségesebb” a hagyományos forró italoknál a kurkumás „aranytej”, mert a kurkuma maga is számtalan pozitív hatással bír.

Nevezetesen, gyulladáscsökkentő hatásúnak tartják, amely (feltételezett) hatása alighanem annak köszönhető, hogy két, gyulladáshoz vezető enzim működését is csökkentheti. Bár egyelőre további kutatásokra van szükség a témában, de meglehet, hogy a rák megelőzésében is hasznos lehet a gyulladáscsökkentő hatása is antioxidáns tulajdonságai miatt a kurkuma. 

Kurkumás tejEgyesek szerint nagyon egészséges a kurkuma (Forrás: ascensionkitchen.com)

Medical News Today szerint a gyömbérrel rokonságban álló kurkumában található kurkumin kedvező hatást fejthet ki az emésztésre, egy Németországban végzett kutatásra utalva pedig azt írta a portál, hogy az emésztési problémák esetében valóban hatásosnak bizonyult a főként Indiában kedvelt fűszernövény.

A kurkuma továbbá akadályozhatja, hogy a vérlemezkék egymáshoz „tapadjanak”, amivel akár a vérrögképződés kockázatát is csökkentheti valamelyest. Állatokon végzett kísérletekből pedig az derült ki, hogy a kurkuma csökkentette a „rossz” koleszterin szintjét a vérben – igaz, az embereken végzett kísérlet (ahol napi 4 gramm kurkumint ettek az önkéntesek) nem hozott hasonló eredményt.

Az agy egészségére is jó hatása lehet a kurkuma összetevőjének: egy kutatás során megfigyelték, hogy azok az idősebb emberek, akik kurkumával gazdagon fűszerezett ételeket ettek, jelentősen kisebb eséllyel szenvedtek demenciától. A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében emellett a hasnyálmirigyre gyakorolt hatása miatt lehet hasznos.

Kurkumás tejA hideg téli napokon igazán jól tud esni! (Forrás: spiceroots.com)

Nem csak a pozitív, egészségre gyakorolt hatásai miatt szeretik azonban a kurkumás italt, hanem azért is, mert a fűszeres finomság alaposan „felmelegít” a hideg, téli napokon. Állítólag cukor nélkül is élvezhető a kurkumás tej íze, ami plusz pontot jelent a fogyókúrázóknak – főleg, ha kókuszzsírt vagy tejszínt nem adnak a tejhez.

A forró ital persze nagyon látványos is a szokatlan, de tetszetős színe miatt, így aztán az Instagramot is hamar meghódította.

Hogyan készül?

Az elkészítésében nincs semmi bonyolult, ha már sikerült valahol friss kurkumára bukkannunk... (Ha nem találunk ilyet, a szárított és őrölt verzióval is készíthetjük az italt.) Bár többféleképpen készíthető, az alábbi elkészítési mód egyfajta „alapot” jelenthet, amelyhez hozzá lehet tenni, vagy el lehet venni belőle a kedvünk (és ízlésünk) szerint.

Kurkumás tejAkár szárított kurkumából is el lehet készíteni (Forrás: cleananddelicious.com)

Hozzávalók:

  • Egy teáskanál friss, apróra reszelt kurkuma (vagy akár fél teáskanál szárított, őrölt kurkuma),
  • Negyed teáskanál friss, apróra reszelt gyömbér (vagy egynyolcad teáskanál szárított, őrölt gyömbér),
  • Egy teáskanál őrölt fahéj,
  • Egy csipet őrölt fekete bors (elhagyható),
  • Egy evőkanál méz,
  • Egy teáskanál kókuszolaj (zsíros tej használata esetén nem szükséges),
  • Két csésze tej/mandulatej.

Kurkumás tejPillanatok alatt elkészül! (Forrás: kelliesfoodtoglow.com)

Elkészítés:

Helyezzük az összes alapanyagot egy lábasba, majd közepes-alacsony tűzön melegítsük, közben pedig kevergessük az italt. Ha egyenletes, forró a lábas tartalma, el is készültünk.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen