hirdetés
Életmód

Ezért (is) hasznos több nyelvet beszélni

Sok más előnye mellett azért is hasznos több nyelvet beszélni, mivel ezzel egy friss kutatás szerint hatékonyabbá válik az agy működése; könnyebben szűrik ki a lényeges információt azok, akik legalább két nyelvet beszélnek.
Idegen szavak Hatékonyabban használhatja az agyát, aki több nyelvet beszél (Forrás: freshdesignpedia.com)
hirdetés

Korábbi kutatások alkalmával már megfigyelték, hogy a nyelvtanulás pozitív hatással lehet a szellemi képességeinkre – többek között kiderült, hogy a nyelvtanulás növeli az agy plaszticitását, azaz javítja a tanulékonyságot, valamint fiatalkorban a nyelvtanulás segíti az új információk kódolásáért felelős memóriakörök kialakulását.

Persze, soha nem késő elkezdeni a nyelvek tanulását, ráadásul idősebb korban is élvezhetjük a pozitív hatásait, hiszen a szellemi frissesség megőrzésében is szerepe lehet a nyelvtanulásnak amellett, hogy egy második nyelv megtanulása az egyes személyek kognitív képességeit jelentősen megnövelheti, javíthatja a szellemi teljesítőképességet, és segíthet mások megértésében.

Kutatók most újabb pozitív hatását figyelték meg annak, ha valaki több nyelvet is beszél, nevezetesen, az ilyen személyek kisebb erőfeszítéssel, hatékonyabban voltak képesek használni az agyukat. Ez egyben összefügghet azzal is, hogy a szellemi korosodást „késleltetheti”, ha valaki két nyelvet beszél.

A Journal of Neurolinguistics nevű lapban megjelent tanulmány szerint az agy működését jóval hatékonyabbá és gazdaságosabbá teheti a kétnyelvűség akkor, amikor bizonyos, speciális feladatokat kell végre hajtania.

A kutatás során egy, valamint két nyelvet beszélő idősebb embereket vizsgáltak, akiknek különböző, a vizuális információra való összpontosítással kapcsolatos feladatot adtak, amelynek elvégzése közben a „térbeli” információt figyelmen kívül kellett hagyniuk.

A kétnyelvű csoport esetében az agy hátsó, a vizuális információkat feldolgozó részében jelentősebb kapcsolatokat lehetett felfedezni, amely annak a jele lehet, hogy a kétnyelvű emberek agya általában hatékonyabban és „gazdaságosabban” dolgozik, mivel kevesebb agyi régiót vont be a feladat elvégzésébe – viszont ezek az agyi régiók kifejezetten az adott feladat elvégzésére „specializálódtak”.

A kutatás vezetője elmondta, hogy mindkét csoport (tehát a kettő, valamint az egy nyelvet beszélők is) ugyanolyan jól teljesítették a feladatot, ám az agyuk eltérő módon „dolgozott”. A két nyelvet beszélők esetében jóval hatékonyabban történt az agy használata.

Az agy hatékonyabb használatából következhet, hogy az időskori szellemi teljesítőképességre is jó hatással van a többnyelvűség. A kétnyelvűek esetében ugyanis elmondható volt, hogy bár éppen úgy megoldották a feladatot, mint a többiek, az agyuk a korosodásra érzékeny, elülső régióit nem használták az aktuális feladat elvégzéséhez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen