Életmód

Rovarokból álló étel-alapanyagot fejlesztett ki egy finn kutatóközpont

Úgy néz ki, hamarosan hétköznapi szakma lehet a „tücsöktenyésztő”, vagy akár a boltokba betérve lisztkukac-falafelt is vásárolhatunk a vasárnapi ebédhez...
Tücskök egy tálban Így még sokak számára visszataszító lehet, de falafelben már jobban néz ki...! (Forrás: gbtimes.com)

Annak az időnek, amikor a terráriumi állatok és afrikai törpesünök kiváltsága volt egy-egy szaftos lisztbogár-lárva, vagy amikor a tücsköket még csak a kedvenc kaméleonjaink és agámáink majszolhatták, immár hamarosan vége.

Most egy újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az Európai Unióban is mindennapos étellé váljanak az egyébként nem csak fehérjében, de ásványi anyagokban is gazdag rovarok.

A finn VVT Technical Research Centre ugyanis olyan élelmiszer összetevőket fejlesztett ki lisztbogár lárvákból és tücskökből, amelyek ígéretes állaguknak és ízüknek köszönhetően akár olyan eledelek előállításában is szerephez juthatnak, amilyenek a kedvelt húsgolyók, illetve falafelek. Az elkövetkező években várhatóan változik az uniós szabályozás a kérdésben, így a rovartenyésztés, továbbá a rovarok feldolgozása és fogyasztása is növekvő népszerűségnek örvendhet majd. A tücskök és a lisztbogarak a leginkább elterjedt, könnyedén és gazdaságosan tenyészthető rovarok a nyugati országokban.

TücskökA rovarokban nem csak fehérje, de ásványi anyag is van bőven! (Forrás: fastcompany.com)

A VTT egyfajta száraz frakcionálással elérte, hogy a rovarokból többféle összetevő készülhessen el az emberek ízlésének megfelelően. Igény szerint eltérő ízű és állagú összetevőket különíthetnek el, amelyek között akad olyan, amiben csak kevés található a kissé érdes, de „hússzerű ízű” kitinpáncélból, ugyanakkor el lehet különíteni az összetevőket úgy is, hogy sokkal lágyabb legyen az állag és az íz is.

A frakcionálás előtt a rovarokból eltávolították a zsiradékokat, aminek köszönhetően az előállított összetevők lényegében 65-80 százalék fehérjét tartalmaztak.

Mivel a rovarokból készült összetevők viszonylag jól megkötik a vizet és a zsiradékokat, így számos élelmiszernek lehetnek remek alapanyagai. A VVT tesztkonyhájában többek között falafelt és húsgolyókat is készítettek a rovar-összetevőkből, méghozzá úgy, hogy az eredeti receptben az összetevők 5-18 százalékát váltották fel a rovarokból származó alapanyaggal.

FalafelÍgy néz ki a szóban forgó összetevő - és a belőle készült étel (Forrás: arjalainen.fi)

A rovarokban igen sok, kiváló minőségű fehérje található, így aztán a falafel fehérjetartalma a rovar-összetevő hozzáadása után háromszorosára növekedett.

Már most is sokan érdeklődnek az ehető rovarok iránt, az élelmiszeripar szereplői közül csakúgy, mint a fogyasztók körében. Ahhoz azonban, hogy a rovarok valóban meghódíthassák az európai konyhákat is, előbb olyan formába kell őket önteni, amely megfelel egyrészt az élelmiszeripar technológiájának, másrészt pedig a fogyasztók várakozásának.

Újabb akadály, hogy egyelőre az Európai Unióban a törvényi szabályozások nem kedveznek a rovarokból készült ételek terjesztésének – igaz, néhány európai országban már megjelentek a rovaros ételek is. Az EU területén az engedélyt várhatóan 2018-ban kapják meg az étkezési célú rovarok.

Európában szokatlan, sokak számára visszataszító lehet egészben megenni a rovarokat, így aztán ahhoz, hogy a belőlük készült ételek széles körben is elterjedhessenek, várhatóan már feldolgozott formában kell bevezetni azokat a fogyasztók étrendjébe.

Süni és lisztkukacHamarosan összeveszhetünk a kedvenc törpesüninkkel a legfinomabb falatokon...? (Forrás: haiths.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen