hirdetés
Életmód

Egészségesebben élhetnek a „tésztarajongók”

Bár néhányan előszeretettel szemelnek ki egy-egy élelmiszercsoportot, amit aztán egészen „ördögi” tulajdonságokkal ruházhatnak fel, az igazság valójában sokkal árnyaltabb lehet, mint azt a bizonyos divatos diéták atyjai (illetőleg anyjai) hirdetik. Erre remek példa lehet egy új tanulmány, amely szerint a bizonyos körök szerint „egészségtelen” tésztaételek rajongói valójában általánosságban véve egészségesebbek voltak, és kevesebb zsiradékot ettek a társaiknál.
Spagetti A tésztaételekben többféle zöldség is gyakran fordul elő (Forrás: people.com)
hirdetés

Az Independent egy friss kutatás eredményéről beszámolva arról írt, hogy valójában a megfelelő életmód mellett a tésztaételek is részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek.

A The Obesity Society (az elhízás problémájával foglalkozó egy szervezet) éves találkozóján novemberben bemutatott új tanulmány szerint akik szívesen fogyasztják a különböző tésztaételeket, például spagettit, általánosságban véve egészségesebb étrendet ettek, mint azok, akik viszont egyáltalán nem fogyasztottak spagettit.

A Nutritional Strategies nevű vállalat kutatói az Egyestül Államokban élő felnőttek körében, 2001 és 2012 között egy nemzeti egészségügyi és táplálkozási felmérés (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES) során gyűjtött adatokat vizsgáltak. Az adatok összevetésekor megfigyelték, hogy azok, akik általánosságban véve több tésztaételt ettek, általában kevesebb telített zsírt és hozzáadott cukrot fogyasztottak a mindennapok során.

Ugyancsak érdekes lehet, hogy a tésztaételeket fogyasztók jellemzően több szükséges vitamint is vittek be a szervezetükbe az étkezéseik során, mint a „szénhidrátmentes” diétát folytatók – sőt, emellett az ásványi anyagokból és élelmi rostból is nagyobb mennyiséget vettek magukhoz.

Diane Welland, a Nemzeti Tészta Szövetség kommunikációs menedzsere elmondta, hogy a tészták a helyes táplálkozás hatékony építő elemét képezhetik, elsősorban azonban az lehet az előnyük, hogy segítenek abban, hogy a mindennapi táplálkozásba a zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat, halat és hüvelyeseket is beilleszthessék az emberek a változatos tésztaételek révén.

„Ez az elemzés alátámasztja a gabonából készült ételek, és így a tészták a táplálkozásban betöltött jelentőségét, és azt, hogy következetesen beilleszthetők az egészséges étrendbe” – mondta.

Bár a tanulmány eredményei valóban kecsegtetőek, mindenképpen érdemes megjegyezni azt is, hogy a kutatás mögött egy olyan szervezet (National Pasta Associated, Nemzeti Tészta Szövetség) áll, amely minden bizonnyal érdekelt abban, hogy a tészta pozitív egészségügyi hatásait alátámasszák.

Ettől függetlenül azonban egy korábbi kutatás során is azt figyelték meg, hogy a tésztafogyasztás hozzájárulhat az egészségesebb életmódhoz. Tavaly júliusban egy olasz kutatócsoport megfigyelte, hogy a tésztafogyasztók testtömeg-indexe általában alacsonyabb volt, illetve általában véve is „karcsúbbak” voltak a tésztát fogyasztó emberek azoknál, akik nem ettek tésztaételeket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen