Életmód

Egészségesebbek lehetnek a házasságban élők, mint az elváltak és a szinglik

Korábbi kutatások során megfigyelték, a házasságban élők általánosságban egészségesebbek, mint az elváltak, özvegyek, illetve az egyedülállók. A Carnegie Mellon Egyetem tanulmánya elsőként talált biológiai okot az összefüggés mögött.
Házastársak A párkapcsolat jó hatással lehet az egészségre (Forrás: hdwallpapers.in)

A Psychoneuroendocrinology nevű lapban megjelent tanulmányban azt írták, hogy megfigyelték, hogy a házasságban élő emberek szervezetében alacsonyabb arányban volt jelent a kortizol nevű, a stresszel összefüggésben kiválasztódó hormon, mint azokéban, akik korábban házasodtak, de már elváltak, vagy akik soha nem is éltek házastársi kapcsolatban.

A kutatás eredményei alátámaszthatják azt a feltételezést, miszerint a nem házasságban élő embereket több pszichológiai stressz éri, mint azokat, akik házasságban élnek. A megnövekedett ideig tartó stresszhatás pedig összefüggésben állhat a kortizol megnövekedett szintjével, amely kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet képességét a gyulladások szabályozására. A káros gyulladások pedig többféle betegség kialakulásában is szerepet játszanak.

„Érdekes felfedezni a pszichológiai utat, amely talán megmagyarázza, hogy hogyan befolyásolják a kapcsolatok az egészséget, illetve a betegségek kialakulását” – mondta Brian Chin, az amerikai Dietrich College of Humanities and Social Sciences nevű egyetem Ph.D. Hallgatója.

A kutatás során három, nem egymást követő napon vettek nyálmintát 572, 21-55 éves egészséges felnőttől. Minden alkalommal több mintát is vettek egy 24 órás időszak során, amelyekben aztán vizsgálták a kortizol szintjét.

Az eredményekből kitűnt, hogy a házasságban élő önkéntesek kortizol szintje összességében alacsonyabb volt mindhárom napon, mint ami az egyedülállók, az elváltak és az özvegyek esetében jellemző volt.

Emellett a kutatók minden egyes ember kortizol-ritmusát is vizsgálták. Általában a korzitol szintje a reggeli órákban a legmagasabb, majd a nap további részében csökkenés figyelhető meg. Azok esetében, akik házasságban éltek, a kortizol szintjének csökkenése gyorsabb ütemben ment végbe a nap folyamán, mint a többieknél.

Korábban megfigyelték, hogy éppen az ilyen kortizol ritmus mellett figyelhető meg, hogy kisebb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, valamint a rákbetegeknél is jellemzően hosszabb ideig élik túl a betegséget azok, akiknek hamar csökken a kortizol szintjük.

Mindez némi betekintést enged abba, hogy miként járulhat hozzá a párkapcsolat az egészségesebb élethez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen