Életmód

A madárlesés jó hatással lehet a mentális egészségünkre

Még nem ért véget a madáretetés szezonja, amit mindenképpen érdemes lehet kihasználni. Kiderült ugyanis, hogy azzal, ha segítünk tollas kis barátainknak meghódítani a kertet és átvészelni a telet, valójában saját magunkkal is jót teszünk.
Madarak Télen az etetőkkel és itatókkal, nyáron inkább az utóbbival vonzhatjuk a kertbe a maradakat (Forrás: dailymail.co.uk)

A Brit Ornitológiai Társaság, a Queensland-i Egyetem, illetve az Exeteri Egyetem kutatói szerint azok az emberek, akiknek a lakókörnyezetében több a fa, bokor és ezzel együtt a madár, kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, szorongástól, illetve kevesebb stresszt élnek át a mindennapjaik során.

A kutatás során, amelybe több mint kétszáz embert vontak be, a madarak megfigyelésének, illetve a lakókörnyezetben lévő sok fa és bokor látványának az esetleges pozitív, a mentális egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták városi és nem városi környezetben egyaránt. A vizsgált 270 ember egészen változatos mintát alkotott mind az életkort, mind a háztartás bevételét és az etnikai hovatartozásásukat illetően.

FeketerigóBizonyos madarak egész évben láthatóak akár a városokban is (Forrás: reflectionandchoice.org)

Mint a kutatók megfigyelték, a madarak, fák és bokrok látványa a lakókörnyezetben pozitív hatással volt az emberek mentális egészségére, emellett azok, akik a felmérést megelőző egy hétben megszokottnál kevesebb időt töltöttek a szabadban, általánosságban véve a szorongás illetve a levertség több jelét mutatták.

A kutatás során Milton Keynes-ben, Bedfordban és Lutonban azt is felmérték, hogy hány madár volt megfigyelhető a reggeli és délutáni órákban. Mint megfigyelték, minél több madarat volt esélyük látni az embereknek délután, annál kisebb mértékű volt az esetükben a depressziós, szorongásos tünetek, valamint a stressz jelenléte.

Kardinálispintyet figyelő kislányBár felénk például ilyen látványos kardinálispintyet nem láthatunk, valójában nem is a megtekintett madarak faja, hanem jelenléte járul hozzá a pozitív hatáshoz (Forrás: duncraft.com)

A kutatók azért délután és reggel figyelték a madarak számát, ugyanis az ilyenkor aktív madarakat az emberek nagyobb valószínűséggel látják a mindennapokban, mint a nap más időszakaiban felbukkanókat.

A kutatás során a városokban is gyakran megjelenő fajokat, így például rigókat, vörösbegyeket, cinegéket és varjakat figyeltek meg – ugyanakkor míg az ablakokban, utcákon és a lakókörnyéket madarak száma összefüggésben állt a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásukkal, az, hogy mely fajba tartoztak ezek a madarak, mindezen mit sem változtatott.

Egy korábbi kutatás során azt figyelték meg, hogy az emberek általában véve igen kevéssé ismerik a körülöttük élő madárfajokat, így aztán feltételezhető, hogy elsősorban a madarakkal való interakció az, ami a jólléthez hozzájárul, nem pedig egy-egy adott faj jelenléte a lakókörnyezetben.

VerébSokat tehetünk azért is, hogy a kertünkben a madarak búvóhelyre, táplálékra, ivóvízre találjanak (Forrás: bhmpics.com)

Dr. Daniel Cox, a tanulmány vezető szerzője, egyben az Exeteri Egyetem kutatója elmondta:

„Ez a tanulmány kezdi felfedni a természet néhány, a mentális jóllétünkre gyakorolt kulcsfontosságú elemének szerepét. Az otthonunk körüli madarak, és általában véve a természet remek lehetőséget jelentenek a megelőző típusú egészségápolásban, és a városokat egészségesebb, boldogabb lakóhellyé tehetik”.

A kutatók az esetleges torzító tényezőket, így a szocio-demográfiai körülményeket is kizárták, a madarak, fák, bokrok, illetve a jobb mentális egészség közötti összefüggés pedig továbbra is megállta a helyét.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen