Életmód

A napi teafogyasztás segíthet a szellemi hanyatlás megelőzésében

Az idős emberek esetében egy kutatás szerint 50 százalékkal csökkentheti a napi rendszerességű teafogyasztás a kognitív hanyatlás kockázatát, míg az Alzheimer-kórra genetikailag hajlamos emberek esetében akár 86 százalékkal is csökkent ennek kockázata a teafogyasztás hatására.
Kínai tea A rendszeres teafogyasztás jó hatással lehet az agyra (Forrás: mychiangmaieverything.com)

Napi egy csésze tea segíthet az időskori demencia elkerülésében, különösen az olyan emberek esetében, akik genetikai hajlamosságot mutatnak a betegség kialakulására – derült ki a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatója, Feng Lei által vezetett kutatás során.

A kutatás során összesen 957, 55 éves vagy ennél idősebb kínai személy teafogyasztási szokásait és kognitív teljesítőképességét követték nyomon, és arra az összefüggésre lettek figyelmesek, hogy a rendszeres teafogyasztás 50 százalékkal csökkentette a demencia kialakulásának kockázatát az idősek esetében. Az úgynevezett APOE e4 gént hordozók esetében – vagyis azoknál, akik genetikailag hajlamosak voltak az Alzheimer-kór kialakulására – akár 86 százalékkal is csökkenhetett a teafogyasztás hatására a kognitív hanyatlás kockázata.

A kutatók egyben úgy figyelték meg, hogy a teafogyasztás az idegsejteket védő, neuroprotektív hatása nem korlátozódik egy-egy faja teára. Vagyis, az egyetlen fontos kitétel az, hogy a főzet (pontosabban, forrázat) alapja a teacserje (Camellia sinensis) hajtásából készüljön, viszont nem számít, hogy az például fekete, zöld vagy oolong tea-e.

Török teaA kutatás szerint nem számít, hogy milyen teát iszunk, a lényeg, hogy teanövényből készüljön (Forrás: backpackerlee.wordpress.com)

Feng Lei elmondta, hogy noha a tanulmányban csak a tea a kínai idős emberekre gyakorolt hatásáról számolhatnak be, valószínűleg más rasszok estében is igen hasonló a teafogyasztás hatása. Megjegyezte, hogy a tea a világon a leggyakrabban fogyasztott italok közé tartozik, és a kutatás adatai szerint már egy olyan, nem kifejezetten költséges életmódbeli lépés, mint a napi rendszerességű teafogyasztás is csökkentheti a késői életszakaszban a kognitív rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Elmondta, hogy jelenlegi ismereteik szerint a tea a benne található bioaktív összetevőknek köszönhetően fejtheti ki jótékony hatását. Ezek az összetevők általában gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírnak, és feltehetőleg védik az agyi ereket és idegsejteket a károsodástól. Ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre kevéssé ismertek ezek a folyamatok, és sokkal több kutatásra lehet szükség ahhoz, hogy a pontos okokat felfedjék.

A kutatás során 2003 és 2005 gyűjtötték a résztvevők adatait az életmódjukról, az egészségügyi állapotukról, illetve a fizikai és szociális szokásaikról. Hogy a tanulmány összefüggései minél pontosabbak lehessenek, az előbb sorolt, az eredményeket esetlegesen torzító tényezőket a kutatók igyekeztek kizárni.

A kutatók a The Journal of Nutrition, Health & Aging 2016 decemberi számában publikálták a kutatásuk eredményét.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen