Életmód

Főzni talán, biztonságosan főzni általában nem tanítanak a szakácskönyvek

Egy friss kutatás során azt vizsgálták, hogy a legnépszerűbb amerikai szakácskönyvek közül melyek azok, amelyek arra is megtanítják az olvasókat, hogy hogyan lehet egy-egy ételt biztonságosan elkészíteni. Mint megfigyelték, a legtöbb esetben semmilyen, vagy nem tudományos alapon nyugvó tanács szerepelt erről a könyvekben.
Sütés A legtöbb szakácskönyv nem adott megfelelő tanácsokat a biztonságos főzéshez (Forrás: sheknows.com)

A legtöbben a szakácskönyvekre nem úgy tekintenek, mint az élelmiszerbiztonsági ismeretek elsődleges forrására – és ezt igazán jól is teszik az Észak-Karolina Állami Egyetem kutatásának fényében.

„A szakácskönyvek megmutatják az embereknek, hogy hogyan kell főzni, ezért látni akartuk, hogy vajon nyújtanak-e bármilyen élelmiszerbiztonsági információt ezek a húsok, a szárnyasok, a tengeri herkentyűk, vagy éppen a tojás elkészítéséről, és hogy vajon arra ösztönzik-e az embereket, hogy úgy főzzenek, hogy az befolyásolja az élelmiszerrel terjedő betegségek kockázatát” – mondta Ben Chapman, az Észak-Karolina Állami Egyetem kutatója.

A kutatók 29, a New York Times bestseller-listáján megjelent szakácskönyv 1497 receptjét elemezték. Minden vizsgált recept elkészítéséhez

  • nyers húst,
  • szárnyashúst,
  • halat,
  • tengeri herkentyűt vagy
  • tojást

kellett kezelniük az embereknek.

Alapvetően három szempontot vizsgáltak a kutatók a receptekkel kapcsolatban, méghozzá az alábbiakat:

  • A recept közli-e az olvasóval, hogy egy meghatározott belső hőmérsékleten kezelje az ételt?
  • Amennyiben igen, ez a hőmérséklet biztonságosnak tekinthető-e – így például a csirke esetében eléri-e a 165 Fahrenheit-fokot (~ 75 Celsius-fok) ?
  • A receptben olvashatóak-e „élelmiszerbiztonsági tévhitek”, amelyek olyan módszert írnak le, aminek alapján nem lehet megbizonyosodni az élelmiszer biztonságosságáról?

Meglepő módon a receptek mindössze mintegy 8 százaléka (összesen 123 darab) esetében tüntették fel, hogy az adott ételt egy bizonyos belső hőmérsékleten szükséges kezelni, ráadásul még ezek közül sem mindegyik receptben az a hőmérséklet szerepelt, amellyel elkerülhető az élelmiszer-eredetű megbetegedés.

Az összesen 1497 recept közül mindössze 89 olyan volt, amely az olvasó számára megbízható információval szolgált arról, hogy hogyan kell úgy kezelni az ételt, hogy az ne jelentsen egészségügyi kockázatot.

CsirkesütésFontos, hogy az ételek belső hőmérséklete is elérje a legalább 75 Celsius fokot (Forrás: almanac.com)

A receptek 99,7 százaléka „szubjektív módszereket” közölt annak megállapítására, hogy fogyasztható, vagy jó-e már az adott étel, amelyek önmagukban még nem alkalmasak arra, hogy ebben az étel elkészítője biztos lehessen.

Gyakran például csak a sütés idejéről esett szó, ami viszont önmagában nem egy megbízható szempont, hiszen számos tényező, így például az étel mennyisége vagy a sütőeszköz is befolyásolhatja, hogy tényleg biztonsággal fogyasztható-e az adott ideig tartó hőkezelés mellett az étel.

Emellett a kutatók szerint önmagában az étel színe vagy állaga sem olyan szempontok, amelyekre kizárólag támaszkodni lehetne annak megállapításakor, hogy biztonságos-e az étel.

Azzal pedig, hogy „süssük készre”, már végképp semmilyen támpontot nem nyújtottak az olvasóknak, pedig nem egyszer jelent meg ez is instrukcióként.

A húsok, halak és a tojás esetében ugyanakkor rendkívül fontos, hogy biztonságos belső hőmérsékletet érjenek el, hogy így a kórokozók elpusztuljanak.

25 évvel ezelőtt egy hasonló kutatás során ugyanez a probléma merült fel a szakácskönyvekkel kapcsolatban, és több mint két évtized óta nem sikerült jelentős javulást elérni a szakácskönyvek színvonalában ebben a kérdésben...

Azért szerencsére némi utánajárással megismerhetjük a biztonságos főzés „rejtélyeit” is, így például a Nébih a honlapján egy alaposan részletezett anyagot tett közzé, amelynek célja éppen az, hogy bemutassa az élelmiszerek biztonságos kezelésének módját.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen