hirdetés
Életmód

A házi kedvencek az allergia és elhízás kockázatát is csökkenthetik a gyerekeknél

A házi kedvencek közelsége két olyan mikroba jelenlétére is hatással lehet a gyerekek esetében, amelyeket az allergia és az elhízás kisebb kockázatával hoztak összefüggésbe.
Baba és bulldog Még nem egészen tisztázott, hogy hogyan van hatással a kutyák közelsége a két, bélben élő baktériumra (Forrás: zonatresite.com)
hirdetés

Az Albertai Egyetem egy új tanulmánya szerint azoknak a babáknak a szervezetében, akik házi kedvencet tartó háztartásban éltek – 70 százalékban kutyatartó háztartásokat figyeltek – nagyobb szintben volt jelent két olyan típusú mikroba, amelyeket az allergiás megbetegedések és az elhízás kisebb kockázatával hoznak összefüggésbe.

Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyászati epidemiológusa, egyben a bélrendszerben élő mikrobák egyik vezető kutatója a világon ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy valószínűleg van egy olyan kritikus időszak, amikor együttesen fejlődnek a mikrobák a bélrendszer immunitásával, és amikor a folyamat megváltozásával a bélrendszer immunitása is változik.

A kutatócsoport többek között gyermekektől egy két évtizedes felmérés során vett székletmintákat tanulmányozott, és megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akik kutyák társaságában nőttek fel, kisebb eséllyel voltak később asztmásak. A kutatók feltételezése szerint az, hogy a kutyatartó családokban élő gyerekek a korai életszakaszban némi baktériummal, illetve szennyeződéssel találkoznak (akár a kutya szőréről vagy lábairól), segíti a korai immunitás kialakulását.

A 12 kutatóból álló csoport egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy feltárják, milyen összefüggés lehet az anyaméhtől az születést követő három hónapban a házi kedvencek közelségének való kitettség és a két bélben élő baktérium, a Ruminococcus és az Oscillospira szintjében, amelyek pedig a gyermekkori elhízás és allergiák kialakulásának kisebb kockázatával hozhatóak összefüggésbe.

„Ennek a két baktériumnak a jelenléte kétszerese volt az olyan esetekben, amikor egy házi kedvenc volt a háztartásban” – mondta Anita Kozyrskyj.

A kutató hozzátette, hogy a kutya közelsége – nem közvetlenül – az anyára és a még meg nem született gyermekre is hatással volt a terhesség alatt, de ez a hatás a születést követő három hónapban is megmaradt a gyermek esetében.

A tanulmány szerint a kutyák az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása még akkor is megmaradt, ha például császármetszéssel jött világra a baba, ha a terhesség alatt antibiotikumot szedett az anya, vagy ha nem kapott anyatejet a gyermek. (Mindez azért lehet fontos, mert az előbbi tényezők csökkenthetik az immunitást.)

Emellett a kutatás szerint a házi kedvencek jelenléte mellett valamivel csökkent a kockázata annak is, hogy szülés közben az anyák B csoportú streptococcus-szal (GBS) fertőzzék meg a gyermekeiket. Ez a baktérium az újszülötteknél súlyos tüdőgyulladást okozhat, és többnyire úgy előzik meg, hogy az érintett nőknek antibiotikumot adnak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen