hirdetés
Életmód

Az avokádó hasznos lehet a metabolikus szindróma ellen

Egy új elemzés az avokádók hatásait vizsgálta a metabolikus szindróma különböző tüneteire, így például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a magas vércukorszint, illetve a magas BMI kockázatára. Ezek a rizikófaktorok (vagyis kockázati tényezők) növelik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Avokádó Az avokádó kedvezően hathat az anyagcserére (Forrás: eatthis.com)
hirdetés

A témában megjelent tanulmányok szerint az avokádó a leginkább hasznos hatásait az úgynevezett lipid profilra fejti ki, így például pozitívan változtathatja az LDL-koleszterin (ezt nevezik gyakran „rossz” koleszterinnek), HDL-koleszterin (gyakran „jó” koleszterinként utalnak rá), triglicerid (egyfajta vérzsír), és a foszfolipidek szintjeit.

Az avokádó különböző részei eltérő módon lehetnek hatással a metabolikus szindrómára, így például kissé más lehet a mag, és a gyümölcshús hatása is.

Az elemzés szerzői megjegyzik, hogy az avokádókról már ismert, hogy fogyasztásukkal karotinokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és zsírsavakat vihetünk a szervezetünkbe, ugyanakkor emellett több kutatás során is felfigyeltek a gyümölcs „lipidcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antidiabetikus”, illetve az érelmeszesedés kockázatát valamivel csökkentő és a szívet védő hatására.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen