hirdetés
Életmód

A friss gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy kutatás szerint a több friss gyümölcs fogyasztása összefüggésbe hozható volt a cukorbetegség kialakulásának kisebb kockázatával, illetve a már cukorbeteg embereknél is csökkent a szövődmények előfordulása vizsgált a kínai lakosság körében.
Erdei gyümölcsök A gyümölcsökben viszonylag sok a cukor, így az ázsiai országokban a cukorbetegek számára egyáltalán nem ajánlják a fogyasztásukat (Forrás: buticulcolorat.blogspot.hu)
hirdetés

A Huaidong Du, az Oxfordi Egyetem kutatójának és kollégáinak kutatásáról a PLOS Medicine-ben megjelent cikk szerint azok esetében, akik több friss gyümölcsöt fogyasztottak, kisebb eséllyel alakult ki cukorbetegség, illetve a cukorbetegeknél a több friss gyümölcs elfogyasztásának hatására az ezzel a betegséggel járó szövődmények előfordulása csökkent a vizsgált kínai lakosságnál.

Alapvetően ismert és sokat hangoztatott a friss gyümölcsöknek a táplálkozásban betöltött fontos szerepe, ugyanakkor a legtöbb gyümölcs viszonylag magas cukortartalma kérdéseket vethet fel azt illetően, hogy inkább pozitív, vagy negatív a hatásuk például az érrendszeri betegségben, vagy cukorbetegségben szenvedőkre.

Huaidong Du és kollégái közel 500 ezer, egy kínai felmérésben részt vett ember adatait vizsgálták egy 7 éves időszakban, amikor a cukorbetegség kialakulását, illetve a már meglévő cukorbetegség következtében bekövetkezett halálesetek és a szövődmények megjelenését rögzítették.

A kutatók megfigyelték, hogy azoknál az embereknél, akik több gyümölcsöt ettek, valamivel kisebb volt az esélye annak, hogy a vizsgált időszakban cukorbetegség alakuljon ki a gyümölcsöt kevésbé nagy mértékben, vagy egyáltalán nem fogyasztókhoz képest.

A már cukorbeteg emberek esetében pedig azok, akik több gyümölcsöt ettek, a hét év alatt kicsivel kisebb eséllyel haltak meg, továbbá a mikrovaszkuláris és makrovaszkuláris szövődmények is kisebb eséllyel jelentek meg a megfigyelt időszakban.

A kutatás különösen is tanulságos lehet a kínai lakosságot illetően, hiszen a legtöbb ázsiai országban jellemzően azt javasolják a cukorbeteg embereknek, hogy egyáltalán ne egyenek gyümölcsöt.

Mindazonáltal a kutatás pontosságát befolyásolhatta, hogy nem volt lehetséges a gyümölcsfogyasztástól egyértelműen elválasztani az érintettek más táplálkozási- és életviteli szokásait, illetve az emberek maguk jelentették, hogy milyen mennyiségű gyümölcsöt fogyasztanak, aminek következtében kisebb-nagyobb eltérések is elképzelhetőek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen