hirdetés
Életmód

Természetes tojásfestékek húsvétra

Gondolta volna, hogy a legegyszerűbb hozzávalók segítségével is gyönyörű színekbe öltöztetheti a húsvéti tojásokat?
Tojás Tojásfestés természetes módon (Forrás: Muftah.org)
hirdetés

Kék tojások

Noha elsőre furán hangozhat, de a kék szín eléréséhez apróra vágott vöröskáposztára lesz szükség. Nincs más dolgunk, mint a káposztát beletenni egy edénybe, majd felönteni annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Ezután főzzük fél órán keresztül, majd miután kihűlt, tegyük bele a tojásokat. Elsőre úgy tűnhet, a tojások bíbor árnyalatot vesznek fel, ám végül mégis kék színűek lesznek!

Kék tojásKék tojás vöröskáposztával (Forrás: Femina.hu)

Vörösesbarna tojások

Ahhoz, hogy a húsvéti tojások vörösesbarna árnyalatba pompázzanak, nincs másra szükségünk, mint néhány fej vöröshagyma héjára. Szedjük le a külső réteget, tegyük egy edénybe, öntsük fel annyi vízzel, amely ellepi, majd főzzük fél órán keresztül. Ez idő alatt ugyanis a hagymahéj gyönyörűen ki fogja engedni a benne található festékanyagot. Ezután jöhetnek a vízbe a tojások, amelyeket addig kell tovább főznünk, amíg el nem érjük a számunkra leginkább tetsző árnyalatot.

Vörösesbarna tojásVörösesbarna tojások hagymahéjjal (Forrás: Femina.hu)

Zöld tojások

Itt jön képbe a spenót, amely nem csak rendkívül egészséges, de nagyszerű természetes tojásfesték is! A legjobb pedig, hogy nem szükséges friss spenótot használnunk, hiszen a mélyhűtött fajta is tökéletes erre a célra. A spenótleveleket vágjuk apróra, tegyük fel főni őket, majd körülbelül fél óra elteltével zárjuk le a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a víz kihűl. Ezután mehetnek bele a tojások, amelyeket addig kell áztatni, amíg szép zöldek nem lesznek.

Zöld tojásokZöld tojások spenóttal (Forrás: Femina.hu)

Sárga tojások

Bizony-bizony, az indiai konyha által oly kedvelt kurkuma nem csupán különleges ízt kölcsönös az ételeknek, de a segítségével gyönyörűen be is festhetjük sárgára a húsvéti tojásainkat. Tegyünk fel főni egy liter vizet, amelyet színesítsünk egy evőkanálnyi kurkumával. Negyed óra elteltével mehetnek az edénybe a tojások, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint engedni, hogy a fűszer tegye a dolgát.

Sárga tojásSárga tojások kurkumával (Forrás: Femina.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen