hirdetés
Életmód

Ehető „vizespalackot” terveztek

Ismeretes, hogy a műanyag palackok nagy mértékben megterhelik a környezetet, a Skipping Rocks Lab pedig egy lehetséges megoldást eszelt ki a problémára, amely azonban elsőre elég furcsának tűnhet...
Ehető vizespalack Volt, akit medúzára vagy mellimplantátumra emlékeztetett a buborék... (Forrás: thehigherlearning.com)
hirdetés

Valamibe csomagolni kell az üdítőket, vizeket, így aztán jelenleg a Greenpeace szerint évente csak a Coca-Cola mintegy 100 milliárd műanyag palackot állíthat elő. Jelenleg a műanyag palackokkal kevés csomagolóanyag versenyezhet – az alumínium üdítősdobozok jelennek meg még gyakran a kereskedelemben, amelyek szintén nem „környezetbarát” csomagolóanyagok.

Bár valószínűleg nem oldja meg a problémát egy csapásra, és nem is terjed el egyik napról a másikra, de egy londoni székhelyű vállalat egy teljességgel újszerű ötlettel állt elő, amely „forradalmasíthatja” egyebek mellett az ásványvíz csomagolását is. Egy olyan „buborékszerű” kis gömböcskét alkotott ugyanis meg a cég, amelynek a belsejében ugyan biztonságosan tárolható a víz, de amely maga teljes egészében ehető alapanyagokból készül.

A Skipping Rocks Lab nevű csomagolástechnikai vállalat az Ooho elnevezésű kis gömböcskét még 2014-ben mutatta be, viszont most kezd igazán nagy népszerűségre szert tenni. A kalcium-klorid felhasználásával és egy barna algából készült kivonatból készítik, amelyekből egy olyan védőréteg készül a víz körül, ami állításuk szerint nem ártalmas az emberi egészségre, és a természetben is teljes egészében lebomlik.

A vizet védő réteget a fogyasztók egészen egyszerűen megehetik a benne lévő folyadékkal együtt, vagy akár egy kis rést haraphatnak rá, amin keresztül kiisszák belőle a vizet, vagy éppen az üdítőitalokat, mivel ezek tárolására is alkalmas.

Bár a buborékok elég népszerűek, nem mindenki tartja őket vonzó csomagolásnak – egy 2014-es interjúban például az Ooho egyik megalkotója, Rodrigo García González azt mondta, hogy olyan visszajelzések is érkeztek hozzájuk, amelyek „mellimplantátumhoz”, illetve „medúzához” hasonlították a zselészerű buborékokat.

Azóta folyamatosan dolgoztak a buborékokon a tervezők, több kisebb hibát is kijavítottak az újszerű csomagoláson. Állításuk szerint az Ooho már egy olyan réteget képes képezni, amely „egy tiszta kis buborékban” tartja a vizet.

Kanadában többen a műanyag vizespalackok betiltása mellett szólaltak fel a keletkező szemét és más környezetvédelmi aggályok miatt. Nem csoda tehát, hogy a Skipping Rocks Lab egy sikeres közösségi finanszírozó kampányt tudhat maga mögött, amely hozzásegítette őt a buborék kifejlesztéséhez. A fejlesztők reményei szerint egy napon még az üdítőktől kezdve a ketchupig mindenféle szósz és ital kerülhet az Ooho-csomagokba.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen