hirdetés
Életmód

A nyúltartás sok felelősséggel jár – ezért egy nyúl beszerzését alaposan meg kell fontolni

A nyulak aranyos állatok és remek házi kedvencek, de mind az elhelyezésük, mind pedig a táplálásuk nagy odafigyelést igényel, azon felül pedig egy-egy nyúl akár nyolc-tíz évig is élhet, ezért jól meg kell fontolni, van-e lehetőségünk egy új házi kedvenc beszerzésére.
Nyúl A nyúl sok törődést igényel (Forrás: tehcute.com)
hirdetés

Húsvétkor többen – engedve a gyerekek „nyafogásának” – élő állatot vásárolnak, ami igen helytelen akkor, ha felnőtt létükre nem gondolják végig, mihez kezdenek majd a kis állatokkal, ha vége a húsvétnak. Akadnak olyan nyulak, melyek az utcán, de akár a szemetesben végezték az elmúlt húsvéti időszakokat, pedig házi kedvencet kitenni Magyarországon bűncselekmény, amiért letöltendő börtön is kiszabható. Az elmúlt években egyre kevesebb intézmény fogad be megunt nyulakat, így például már a budapesti állatkertben sem adhatóak le a „nem kellő” tapsifülesek. Egyes menhelyeken ugyan továbbra is le lehet adni a megunt állatokat, ezzel a felelőtlen „gazdák” hatalmas terhet rónak az általában egyébként is telt házzal működő menhelyekre.

NyusziCsak húsvétra nem szabad nyulat venni

Mekkora hely kell egy nyúlnak?

Egy törpenyúl minimális helyigénye fél négyzetméter körül mozog, de emellett rendszeresen szükséges kiengedni őt olyan területre, ahol nem tud elszökni (például lakás, kert), hogy kedvére mozoghasson. A törpenyulak általában véve nem tarthatóak a szabadban, míg a húscélú nyulakat akár az udvaron is elszállásolhatjuk. Az üregi nyúl leszármazottaiként ezek az állatok rendkívül jól ásnak, így csak alul is fedett ketrecbe vagy kifutóba tegyük őket, kivéve, ha végig figyelünk rájuk.

Nagy fehér nyúlA húscélú nyulak tarthatóak az udvaron is - de figyelni kell rá, ne tudjanak elszökni (fotó: D. Anita)

Mit eszik?

Az egyik legfontosabb a nyúl esetében, hogy ne adjunk neki mindenféle ételt, aminek a hatásait nem ismerjük. A nyulak számára régen még a szakirodalom is ajánlotta a száraz kenyeret (a fogak koptatásának céljából), ám nagyon fontos tudni, hogy száraz kenyeret tilos a nyulaknak adni, mert nehéz megjósolni, mi lesz a vége. Előfordulhat, hogy több alkalommal is kap száraz kenyeret egy nyúl, majd később egy újabb, akár kis adag kenyértől felfúvódik, elpusztul. A legideálisabb élelem a nyúl számára a széna, de a takarmányboltokban kapható nyúltáp is kiváló eleség, illetve az állateledel boltokban kaphatóak különböző eleségek is kicsit drágábban. (Valójában érdemes lehet a takarmányosnál megvenni a tápot, mert általában kiváló minőségű, és az állateledel-kereskedésekben kaphatónál nem ritkán jobb minőségű eledelt szerezhetünk be így a nyúlnak.)

A nyúl a száraz kenyéren kívül nem ehet csokoládét, olajos magvakat (ha szotyit tartalmazó eleséget látunk, érdemes helyette másikat választani), tejtermékeket, burgonyát, lencsét, borsót, babot, nagyon nedves, harmatos lágyszárúakat (ahogyan az kiderül a Nap, széna, eper című filmből is: „Hát hülye vagyok én, hogy vizes lucernát adok a nyulaknak?!”), hagymát, nagy mennyiségben édességet vagy túl sok gyümölcsöt. A hirtelen táplálékváltozás, ahogyan a lovaknál, úgy a nyulaknál is súlyos következményekkel járhat, így ha a nyúl korábban nem legelt rendszeresen füvet, egyszerre ne hagyjuk őt néhány percnél tovább legelni.

Fehér nyusziNem ehet mindenfélét a nyúl sem (Fotó: D. Anita)

A nyúl betegségei

A nyulak vérzéses betegsége és a myxomatózis ellen létezik oltás, amit – noha általában nem kifejezetten olcsó – mindenképpen érdemes beadatni a nyúlnak, mert ezek a betegségek hosszadalmas, nagyon kellemetlen tüneteket okoznak, és többnyire gyógyíthatatlanok is.

NyúlAz oltást évente ismételni kell (Fotó: D. Anita)

Egyéb

A nyúl karmait időről időre le kell vágni, s időnként a fogak ellenőrzésére is érdemes lehet állatorvoshoz vinni az állatot. Egyes nyulak az ivarérett kort elérve előfordulhat, hogy kissé barátságtalanabbá válnak – a nőstények is hevesen őrizhetik a területüket, de ez leginkább az emberhez kevésbé szokott nyulaknál jelenthet problémát. Hogy a család valamely tagja allergiás-e a nyúlra, arról érdemes előre megbizonyosodni. Az allergiateszt nem fájdalmas, és csak kevés kellemetlenséggel jár – ha viszont utólag derül ki az allergia ténye, akkor már sokkal több kellemetlenség is érhet minket, a kiütésektől az orrfolyáson át egészen a nehéz levegővételig, s ráadásul a nyúlnak is igen sürgősen kell új otthont keresni.

NyúlA nyúl akár tíz évig is élhet (fotó: D. Anita)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen