hirdetés
Életmód

A hála kifejezése növelheti a fizikai és pszichológiai jólétet

Egy új jelentésből az derül ki, hogy összefüggés lehet a hála kifejezése, illetve a pszichológiai és fizikai jólét között. Sőt, a jelentés szerzői szerint az emberi kapcsolataink egyik alappillére is lehet az, hogy hangot adjunk a hálánknak.
Segítségnyújtás A hála érzése és kifejezése pozitív hatással lehet az életünk számos aspektusára (Forrás: diestilpad.wordpress.com)
hirdetés

Hangozzék ez bármilyen sablonosnak vagy bármennyire is a divatos, életmód-tanácsadással foglalkozó könyvekből kölcsönzött közhelynek, valóban jót tehet az egészségünknek, ha kifejezzük a hálánkat.

A Review of Communication nevű lapban megjelent cikkben Stephen M. Yoshimura és Kassandra Berzins a hála kifejezésének a pszichológiai és fizikai jólétre gyakorolt hatásait elemezték. Megfigyelték – egyébként nem most először –, hogy újfent a pozitivitás pozitív hatásokkal járhat az életünkben.

A jelentés szerzői kiemelik, hogy a hála egyenesen összefüggésbe hozható számos pozitív szociális, pszichológiai és egészségügyi állapottal, és egyben a másoknak való segítségnyújtás valószínűségével, továbbá az optimizmussal és a fizikai tünetek előfordulásának csökkenésével is. Mindamellett hangsúlyozzák, hogy a hála kifejezésével kapcsolatban még nem folytattak elegendő kutatást, és további olyan elemzéseket javasolnak, amelyek a hála közlésének a hatásait vizsgálják.

A hála kifejezése teljesen egyértelmű módon nagyon gyakran más személyek nagylelkűségére adott válasz, például akkor fejezzük ki a hálánkat, ha valaki egy kedves gesztust tesz felénk, megajándékoz valamivel. A hálánk – olykor nyilvános – kifejezésével elismerjük a másik fél altruisztikus tettét.

A hála a boldogságtól elkülöníthető érzelem, ugyanis legtöbbször más személyek cselekedeteiben gyökerezik. A jelentés szerzői kiemelik, hogy ahhoz, hogy hálát érezzünk, először „egy üzenetet kell kapnunk, majd pedig értelmeznünk kell azt”.

Több tanulmány is összefüggést figyelt meg a hála kifejezése, illetve megélése és az élettel való elégedettség, valamint a vitalitás, remény és optimizmus nagyobb szintje között. Emellett a hála hozzájárulhat a depresszió, a szorongás, az irigység/féltékenység, továbbá a munkahellyel összefüggő stressz és „kiégettség” szintjének csökkenéséhez is.

Ennél is érdekesebb lehet azonban, hogy azok az emberek, akik kifejezik és megélik a hálát mások iránt, általánosságban szintén kevesebb fizikai betegség tünetéről számoltak be, több testmozgást végeztek, és jobb alvásminőségben volt részük.

Fontos azonban, hogy a hála kifejezésének hatásai továbbra sem egészen tisztázottak.

A jelentés szerzői ugyanakkor úgy vélik, hogy hosszú távon az akár az emberi kapcsolatokat és a személyes jólétet is fejlesztheti. Állításuk szerint ahogyan időről-időre fejleszthetjük az immunrendszerünket a védőoltásokkal, éppen így fejleszthetjük a kapcsolatainkat és a mentális állapotunkat is úgy, hogy rendszeresen hálánkat fejezzük ki a partnerünk számára.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen