hirdetés
Életmód

Számít valamit, hogy milyen színű a tojás sárgája?

Általában a húsvéti asztal egyik „elmaradhatatlan” eleme a tojás – de vajon számít az valamit, hogy milyen színű a héja vagy éppen a sárgája?
Tojás színe Ne dőljünk be! Az állatok humánus tartása valóban igen fontos kérdés, de a tojás sárgájának színéhez a világon semmi köze (Forrás: smartlivingnetwork.com)
hirdetés

Nem egy olyan fénykép vagy videó kering az interneten, amelyen „bio”, és „nagyüzemi” tojásokat hasonlítanak össze. Általában a leginkább szembetűnő különbség a tojások sárgájának a színe, vagy éppen a tojás mérete – amiből gyakran azt a különbséget vonják le, hogy az egyik tojás a másiknál jobb minőségű. A „probléma” mindezzel csupán az, hogy a tojás sárgájának a színe általában a lehető legkevésbé sem annak minőségével mutat összefüggést.

Sebright tyúkSebright tyúk - A kép illusztráció (Forrás: Wikipédia)

Képzeljük csak el az alábbi jelenetet: egy termelőhöz beállít valami ügynökféle, aki a baromfik számára tápot vagy terménykeveréket hirdet. Mivel egy-egy gyártó gyakran többféle eleséget is forgalmaz, ezért az illető részletes leírást közöl arról, hogy az egyes takarmányok milyen hatással bírnak a tojótyúkokra. Amikor pedig a tojásokra gyakorolt hatásokhoz ér, nem felejti el megemlíteni, melyik eleségtől milyen színűre változik a tojás sárgájának a színe – talán még egy színskálát is bemutat.

Mindez nem egy furcsa sci-fi-regénybeli látomás, hanem jórészt a valóság. Ma már – főleg a nyugati országokban – különösen fontos az ételeknek nem csupán a tápértéke, de az esztétikuma is, így a termelők szeretnék tudni, hogy hogyan befolyásolja a tojást a takarmány.

Tojás-színskálaTojás-színskála: a termelők kiválaszthatják, milyen színű tojást tojjanak a tyúkjai (Forrás: blog.chickenwaterer.com)

A vásárlók gyakran úgy hiszik, hogy a halványabb színű tojás táplálóértéke csekélyebb, illetve a minősége silányabb – ami nem igaz. Ettől függetlenül a termelők igyekeznek arra, hogy legalább aranysárga, de gyakran inkább mélysárga, vagy már-már narancsos árnyalatú legyen az előállított tojás.

A sárga szín egy lipokróm nevű festékanyagnak köszönhető, s a kukorica vagy éppen a lucerna is alkalmas lehet rá, hogy szép színt kölcsönözzön a tojás sárgájának. A leginkább a kukoricában található festékanyagok képesek beépülni a tojásba, míg a zöldtakarmányból is említésre méltó festékanyag kerülhet belé.

A karotinoidok hatására a tojás sárgájának igen jellegzetes, „harsány” színe lehet, míg a paprikakivonat intenzív vörösesre, a lutein citromsárgára, a repcében található anyagok pedig barnásabb színűre „festik” a sárgáját. Sajnos minél több, a színt befolyásoló festékanyagot juttatnak „célzottan” a tojótyúkok takarmányába, gyakran annál kevésbé lesz tápláló a tojás. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy a népszerű „hiedelemmel” szemben a halvány színű tojások még táplálóbbak is, mint a vöröses vagy narancsos „tojásköltemények”.

Kétszikű tojásNem Photoshop, hanem kétszikű tojás - általában a fiatal jércék tojnak ilyet (Forrás: wonderopolis.org)

A tojás héjának színei is igen változatosak. Akadnak közöttük egészen fehérek, szeplősek, de mélybarnák is – sőt, a selyemtyúk tojása kívülről kissé kékes színű is lehet.

A tojáshéj színe a lehető legkevésbé sincsen hatással annak tápértékére, csupán „esztétikai” kérdés – illetve, a keltetőben könnyebb a hagyományos módszerekkel megállapítani a fehér tojásról, termékeny-e, de mára már ennek sincs jelentősége, mert számítógépes technológiával vizsgálják a tenyésztojásokat.

Minél több pigmentet termel egy tyúk, annál intenzívebb, mélyebb színű lesz a tojása – nem meglepő hát, hogy a fehér tyúkok általában fehér, míg a barnák többnyire barna tojást tojnak.

Tojás színekJól látható a képen a selyemtyúk kékes tojása is (Forrás: backyardchickens.com)

Mégis, miért van akkor olyan sok fehér színű házityúk fajta? Először is, hagyományosan a nagyon meleg területeken a fehér szín előnyt jelenthetett a tyúkoknak. Másodszor, a fehér tojások sokak szerint „esztétikusabbak”, így például egy tipikusan tojáshasznú leghorn „termékére” is öröm lehet ránézni – ez pedig könnyebb eladhatóságot jelenthet.

A legtöbb fehér színű fajta és hibrid mégis a húshasznú csirkék között található, aminek „csupán” annyi az oka, hogy manapság a háziasszonyok eleve pucolt baromfit vásárolnak, és míg egy-egy barnás színű tollmaradvány nagyon feltűnő lenne, addig a fehér színű tollakat kevesebb eséllyel „szúrják ki” a vásárlók. Mindez apró különbség, de ha egy termelő több száz baromfi húsát szeretné eladni, összességében sokat veszíthet azon, ha barna tollazatú példányokat választ eladásra.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen