hirdetés
Életmód

A depresszió megelőzésére is hasznos lehet a (zsírszegény) joghurt

Az alacsony zsírtartalmú tejnek, joghurtnak nem feltétlenül csak a fogyókúrázók étrendjében lehet helye: egy friss tanulmány szerint az ilyen élelmiszerek akár a mentális egészségünkre is pozitív hatással lehetnek.
Joghurt gyümölcsökkel Az alacsony zsírtartalmú joghurt a depresszió ellen is hasznos lehet (Forrás: azurestandard.com)
hirdetés

Kutatók szerint a zsírszegény tej és joghurt nagyobb mennyiségben történő fogyasztása mellett kisebb eséllyel alakulnak ki a depresszió tünetei. A több mint ezer japán felnőtt megfigyelésével végzett kutatás során arra figyeltek fel, hogy azok, akik több alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot fogyasztottak, általánosságban kisebb valószínűséggel szenvedtek a depresszióra jellemző tünetektől, mint akik kevesebb ilyen élelmiszert ettek.

A Tohoku University professzora, Ryoichi Nagatomi és kollégái által készített tanulmány a közelmúltban jelent meg a Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology nevű lapban. Ryoichi Nagatomi és az általa vezetett kutatócsoport megjegyezték, hogy több korábbi tanulmány is összefüggést figyelt meg a napi tejtermék-bevitel és a depresszió kockázata között, érdekes ugyanakkor, hogy nem derült ki, vajon pozitív vagy negatív a tejtermékek hatása.

Az újabb kutatás során viszont már azt figyelték, hogy a zsírszegény vagy a magasabb zsírtartalmú termékek milyen hatással voltak az egyes személyeknél a depresszió kialakulásának kockázatát tekintve.

A kutatásban 1 159 japán ember vett részt, akik 19-83 évesek voltak, és többségükben nők. Egy kérdőív kitöltésével arra kellett választ adniuk, hogy naponta milyen mennyiségben fogyasztanak alacsony vagy magas zsírtartalmú tejet, illetve joghurtot. Más tejtermékekről – például sajtról, vajról – nem kérdezték őket.

TejA zsírszegény csökkentheti a depresszió kockázatát, a zsíros viszont a kutatás szerint nem befolyásolja azt (Forrás: thegardennewquay.co.uk)

A depresszió tüneteinek esetleges meglétét pedig egy húsz kérdésből álló, az önkéntesek által kitöltött teszt segítségével mérték fel. A férfiak 31,2, illetve a nők 31,7 százalékánál figyelték meg a depresszió tüneteit.

Azokhoz képest, akik nem fogyasztottak alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, a zsírszegény tejet és joghurtot fogyasztó személyeknél negyedakkora volt a kockázata annak, hogy depresszió tüneteit mutassák. Ez az összefüggés még az esetleges torzító tényezők, így például az életkor, a nem, az étrend további elemei, az életmód és az egészségügyi helyzet kizárását követően is fennállt.

„Az újabb eredmények arra engednek következtetni, hogy a zsírszegény tejtermékek gyakoribb fogyasztása mellett ritkább a depressziós tünetek előfordulása” – összegezték a kutatók.

A magas zsírtartalmú tejtermékek és a depresszió között ugyanakkor nem fedeztek fel hasonló pozitív összefüggést.

A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra lehet szükség annak érdekében, hogy pontosan meghatározzák, mi lehet az összefüggés a zsírszegény tejtermékek és a depressziós tünetek kisebb kockázata között.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen