Életmód

A rák és a szívbetegségek kockázata is csökkenhet, ha kerékpárral indulunk munkába

Kutatók szerint akár az is jelentős pozitív változást hozhat az életünkbe, ha autó vagy tömegközlekedési eszközök helyett inkább kerékpárral járunk dolgozni.
Kerékpározó férfi A kerékpározás pozitív hatással van az egészségre (Forrás: waldo.bike)

A témában készült legnagyobb kutatás szerint akár felére csökkenhet a rák és a szívbetegségek kockázata abban az esetben, ha a munkába járáshoz kerékpárt használunk például a személyautó helyett.

Az Egyesült Királyságban egy öt éves kutatás során 250 ezer brit ingázót figyeltek meg, akik esetében már annak is volt pozitív hatása, ha ahelyett, hogy az autóban vagy pedig a tömegközlekedési eszközökön ültek volna, inkább sétáltak a munkahelyükre.

A glasgowi kutatócsoport kiemelte, hogy ahhoz, hogy az emberek kerékpárra üljenek a munkába járáshoz, már nem volt szükség jelentős akaraterőre, amint az rutinszerűen részévé vált a mindennapjaiknak. Mindez azért fontos, mert például ahhoz, hogy lemenjenek az edzőterembe, újból és újból elhatározása kell jutniuk az embereknek.

Az öt éves kutatás során az „aktívan” utazó embereket a többnyire nem aktívan közlekedőkkel hasonlították össze. Az adott időszakban a megfigyelt emberek közül 2 430 személy halt meg, 3 748 személynél állapítottak meg rákot és 1 110 embernél valamilyen szívbetegséget.

A kutatás ideje alatt ugyanakkor a rendszeres kerékpározás hatására 41 százalékkal csökkent általánosságban a halálozás aránya, illetve 45 százalékkal a rák, és 46 százalékkal a szívbetegségek előfordulása.

A kerékpárosok átlagosan hetente 48 kilométert tekertek, és minél többet kerékpároztak, annál jelentősebbnek bizonyult a pozitív egészségügyi hatás.

A sétálás is csökkentette a szívbetegség kockázatát, ám ehhez hetente több mint 9,6 kilométernyi sétára volt szükség. Azoknál az embereknél, akik a kerékpározást és a tömegközlekedést vegyesen „alkalmazták” a munkába járáshoz, szintén pozitív változásokat figyeltek meg.

Dr. Jason Gill, az egyik kutató a BBC-nek, azt mondta:

„Ez egy nagyon világos bizonyíték arra, hogy az aktívan közlekedő emberek, különösképpen a kerékpározók esetében kisebb volt a kockázat (a betegségek kialakulására). Nap mint nap dolgozni kell járni, így ha a kerékpározást beépítjük a napunkba, az akaraterőt ki is vehetjük az egyenletből. Amit valójában meg kell tennünk, az az infrastruktúránk megváltoztatása úgy, hogy a kerékpározás egyszerűbbé váljon: kerékpárutakra van szükség, továbbá arra, hogy egyszerűbb legyen a kerékpárokat a vonaton szállítani, emellett arra, hogy zuhanyzókat alakítsanak ki a munkahelyeken”.

A British Medical Journal lapban megjelent tanulmány alapján ugyan közvetlen ok-okozati összefüggést nem lehet levonni, viszont az összefüggések akkor is megmaradtak, amennyiben az olyan esetleges torzító tényezőket, mint a dohányzás, az étrend és a testsúly, kizárták. Vagyis, alapvetően nem a testsúly csökkenése miatt volt pozitív egészségügyi hatása a kerékpározásnak a vizsgált embereknél.

A kerékpározás a gyaloglásnál azért bírhat jelentősebb pozitív hatással, mert egyrészt jellemzően hosszabb ideig végzik azt az emberek, másrészt pedig intenzívebb testmozgást is jelent.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen