Életmód

A diétás szénsavas üdítők még károsabbak lehetnek az agyra, mint a hagyományosak

Nem egészen újdonság, hogy a „kalóriamentes” üdítőitalok nem olyan ártalmatlanok, mint azt sokan feltételezik, egy újabb kutatás azonban arra világított rá, hogy akár a demencia és az agyi érkatasztrófa kockázatát is növelheti a diétás szénsavas üdítők túlzott fogyasztása.
Kóla jéggel A diétás üdítők sem egészségesebbek, mint a cukros változatok (Forrás: naturalon.com)

Korábbi kutatások szerint bizonyos édesítőszerek hatására csak még több ételt fogyasztottak az egerek, míg egy másik felmérés során is azt figyelték meg, hogy önmagában a diétás üdítők fogyasztása még egyáltalán nem jelenti, hogy fogyni is fogunk.

Egy újabb kutatás során ugyanakkor összefüggést találtak a diétás szénsavas üdítőitalok és a demencia, valamint az agyvérzés magasabb kockázata között. A Bostoni Egyetem összesen 4 372 ember megfigyelésével végezte a kutatást, és arra is felfigyeltek, hogy a diétás üdítők még a „cukros” változatoknál is jelentősebb káros hatást fejthettek ki az agyra.

Azoknál a felnőtteknél, akik naponta egy doboz diétás kólát ittak, a kutatók szerint háromszorosa volt a demencia kockázata, mint az ilyen üdítőitalt nem fogyasztóknál.

A káros hatásért feltehetőleg a cukormentes üdítőkben található aszpartám okolható, amelyet gyakran használnak a diétás üdítők édesítésére. Ahogyan más, szaharint tartalmazó mesterséges édesítőszerek, úgy az aszpartám is összehúzza az ereket, ez pedig növelheti mind a demencia, mind pedig az agyi érkatasztrófa kockázatát.

A kutatás során megfigyelt több mint 4 ezer ember mindegyike legalább 45 éves volt, és a kutatók átlagosan tíz évig követték a megfigyelt személyek napi élelmiszer- és folyadékbevitelét.

A tanulmány szerint azok a felnőttek, akik naponta legalább egy doboz diétás üdítőt ittak, másokhoz képest 2,9-szer akkora eséllyel szenvedtek később demenciában, míg a stroke kockázata háromszorosára nőtt azokhoz képest, akik nem ittak ilyen üdítőt.

Matthew Pase, a Bostoni Egyetem egy vezető kutatója azt mondta, hogy a kutatásukból kiderült, hogy sokkal több kutatásra volna szükség ezen a területen. Amellett pedig, hogy a cukros üdítők és a demencia, illetve az agyvérzés között nem fedeztek fel hasonló összefüggést, ezek fogyasztása sem egy „egészséges” választás.

A kutató szerint jó, ha az emberek ehelyett a tiszta víz, esetleg tej fogyasztása mellett döntenek.

Természetesen a kutatás eredményei még nem jelentik azt, hogy bárki, aki diétás üdítőitalokat iszik, később demenciában szenved majd, esetleg stroke-on esik át, hiszen a kutatás során az emberek mindössze három, illetve öt százalékát érintették ezek az egészségügyi állapotok.

Attól függetlenül azonban, hogy alapvetően kis számú esetről van szó, mégis rávilágít az eredmény a mesterséges üdítőitalok fogyasztásának kockázatára.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen