hirdetés
Életmód

Aki nem lisztérzékeny, annak érdemes lehet kerülnie a gluténmentes étrendet

A gyakori vélekedéssel ellentétben a szigorú gluténmentes étrendnek a nem-lisztérzékeny emberek egészségére több káros hatása lehet, mint amennyi haszonnal járhat a glutént tartalmazó eledelek kerülése – fogalmazta meg amerikai táplálkozási-, és egészségügyi szakértők egy csoportja.
Péksütemények és kenyerek A gluténmentes étrend népszerű, de nem feltétlenül egészséges (Forrás: medicalnewstoday.com)
hirdetés

A lisztérzékenység a lakosság megközelítőleg egy százalékát érinti, számukra fontos, hogy kerüljék a glutént tartalmazó ételeket.

A gluténmentes étrend ugyanakkor az ilyen betegségben nem szenvedő emberek körében is igazán népszerűvé vált az elmúlt években, amit az is jól példáz, hogy tavaly a gluténmentes élelmiszerek eladásai a korábbi évhez képest 12,6 százalékkal emelkedtek. Ugyanebben az időszakban általánosságban a feldolgozott élelmiszertermékek esetében négy százalékos volt az emelkedés.

A kutatócsoport viszont azt figyelte meg, hogy a gluténfogyasztás önmagában nem növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a tőle való tartózkodás mellett csökkenhet az egészséges teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának mértéke. A Harvard és a Columbia Egyetem tizenhárom szakértőből álló kutatócsoportja szerint a gluténmentes étrendet nem kellene ajánlani az egyébként egészséges embereknek a szívbetegség megelőzésének céljával.

A British Medical Journal-ban közül írásukban felidézik, hogy a nyilvánosság és az egészségügyi szakma körében is felmerült annak aggálya, hogy a glutén esetlen növelheti az elhízás, a metabolikus szindróma, a neuropszichiátriai tünetek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát az egészséges emberek körében. Ennek hatására a gluténbevitelt csökkentő étrendek népszerűbbé váltak. Az Egyesült Államokban a felnőttek közel 30 százaléka vallott úgy, hogy tudatosan kerülte a glutént tartalmazó élelmiszereket, vagy csökkentette ezek fogyasztását.

GabonákGyakran kevesebb teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak a gluténmentesen étkezők (Forrás: hellawella.com)

A kutatók több mint 100 ezer embertől, 1986 és 2010 között gyűjtött adatokat elemeztek. Az embereknek egy részletes táplálkozási kérdőív kérdéseire kellett választ adniuk, egyikük sem szenvedett szívkoszorúér-betegségben a kutatás elején. Az adatok elemzése során a kutatók azt figyelték meg, hogy a gluténbevitel és a szívbetegség kockázata között nem mutatkozott jelentősebb összefüggés.

Két másik, hasonló tanulmányból pedig – ezekben több mint 64 ezer nő és 45 ezer ember adatait figyelték meg – az derült ki, hogy akik több glutént fogyasztottak, jellemzően teljes kiőrlésű gabonákból is többet ettek.

A kutatók megjegyezték, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása csökkentheti a szívbetegség és az ezzel összefüggő halálozások kockázatát. Meglehet, hogy akik nagyon szigorúan gluténmentesen étkeznek, egyben szintén kevés teljes kiőrlésű gabonát esznek, ami akár káros is lehet a szívük egészségére.

Egy korábbi tanulmány szerint a gluténmentes étrend akár növelheti is a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és korábban szakértők azt fogalmazták meg, hogy a nem lisztérzékeny gyerekeket kockázatos gluténmentes diétára fogni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen