Életmód

A családi kapcsolatok minősége nagy hatással lehet a demencia kialakulásának kockázatára

A felnőtt gyerekek és közeli családtagok részéről tanúsított pozitív szociális támogatás összefüggésbe hozható a demencia kialakulásának alacsonyabb kockázatával, míg ugyanezen családtagok negatív társas szerepvállalása ezzel ellentétes hatást fejt ki, vagyis hatására növekedhet a demencia kialakulásának kockázata egy friss tanulmány szerint.
Család A pozitív társas támogatás mellett csökkenhet a demencia kockázata (Forrás: rathealmaggardfortune.com)

A Kelet-angliai Egyetem (University of East Anglia), a University College London, a London Metropolitan University és a Nottinghami Egyetem kutatói átlagosan tíz éven keresztül figyelték meg emberek egy csoportját annak kiderítésére, hogy a felnőtt gyermekek és közeli családtagok által nyújtott társas támogatás befolyásolja-e, és ha igen, mennyiben a demencia kockázatát. A tanulmány alapját egy brit, az öregedés témakörében végzett felmérés során gyűjtött adatok adták, a kutatás eredményei pedig a Journal of Alzheimer's Disease nevű lapban jelentek meg.

A kutatók valamivel több, mint 10 ezer embertől nyert adatokat figyeltek meg, akik a tanulmány kezdetén (2002-2003) még nem szenvedtek demenciában. 2004 és 2012 között a résztvevők minden második évben interjún vettek részt, a demencia előfordulását pedig az érintettek saját bevallása és kijelölt informátorok segítségével állapították meg.

A családtagok által nyújtott társas támogatást egy kérdőív segítségével mérték, ahol egytől négyig értékelték a pozitív, illetve negatív támogatást.

Átlagosan 17 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának kockázata a „pozitív társas támogatás” egy-egy pontnyi növekedésével. A pozitív társas támogatást az alábbiakkal jellemezték:

  • megbízhatóság,
  • megközelíthetőség,
  • a házastárssal/gyermekkel/közvetlen családtagokkal való megértő kapcsolat.

Veszekedő családA negatív társas kapcsolatok ellenben jelentősen növelhetik az időskori kognitív hanyatlás kockázatát (Forrás: tabascohoy.com)

Jelentősebb volt ugyanakkor a hatása a negatív társas támogatásnak, ahol minden egyes pontnyi növekedés mellett átlagosan 31 százalékkal növekedett a demencia kialakulásának kockázata. A negatív társas támogatás esetében az érintettek a közvetlen családtagjaikkal való kapcsolatban az alábbiakat figyelték meg:

  • bíráló, kritikus,
  • megbízhatatlan,
  • idegesítő viselkedésformák a házastárs, a gyerekek, illetve más közvetlen családtagok részéről.

A megfigyelt 5475 férfi és 4580 nő 3,4 százalékánál alakult ki a demencia valamely formája 2004 és 2012 között.

Dr. Mizanur Khondoker, a Kelet-angliai Egyetem egy szakértője elmondta, hogy az eddig is ismert volt, hogy a gazdag kapcsolati háló (így például a házas élet és az, ha valakinek felnőtt gyermekei vannak) mellett csökken a kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásának kockázata.

Ugyanakkor a kutatás rávilágított arra is, hogy ezek a kapcsolatok nincsenek jó hatással, ha azok nagyfokú egyének közötti (interperszonális) stressz forrásai, amivel mind a fizikai, mind pedig a mentális egészséget károsan befolyásolják az idősebb emberek esetében.

„Nem a társas kapcsolatok száma, hanem ezeknek a kapcsolatoknak a minősége lehet a fontos tényező abban, hogy hogyan hatnak az idős emberek kognitív egészségére” – összegezte a kutató.

A tanulmány segítségével egyúttal egy lépéssel közelebb kerülhettek a szakértők a szociális kapcsolatok és a demencia kockázata közötti összefüggés megértéséhez, ugyanakkor Mizanur Khondoker megjegyezte, hogy további kutatásokra lehet szükség, hogy a pontos okokat megismerhessék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen