Életmód

A fahéj csökkentheti a zsíros étrend jelentette kockázatokat

Ismert, hogy a zsírban gazdag étrendnek számos egészségügyi kockázata lehet, többek között elhízáshoz, cukorbetegséghez és ezáltal szívbetegségekhez vezethet, ha valaki túl sok zsíros ételt eszik. Amellett azonban, hogy a fahéj természetesen nem „csodaszer”, egy friss kutatás szerint némileg csökkentheti a zsíros étrend bizonyos kockázatait, ha rendszeresen fogyasztunk ilyen fűszert.
Fahéj A fahéj jó hatással lehet az egészségünkre, de azért nem pótolhatja az egészséges étrendet (Forrás: authoritynutrition.com)

A kutatók az American Heart Association (Amerikai Szívszövetség) 2017-es, minneapolisi tudományos ülésén bemutatott tanulmánya szerint a fahéj fogyasztása mellett némileg csökkenhet a zsíros étrend több káros hatásának kockázata is.

Azok a patkányok, amelyeket zsírban gazdag étrenddel etettek, de emellett fahéjat is adtak nekik, a 12 hetes időszak alatt kevesebb zsírt „szedtek fel”, illetve a vércukor-, inzulin- és vérzsír-szintjük is egészségesebb értékeket mutatott, mint azoknak a patkányoknak az esetében, amelyek szintén zsíros étrendet fogyasztottak, de fahéj nélkül.

A kardiovaszkuláris betegség (CVD) egy gyűjtőmegnevezés több olyan állapotra, amelyek a szív- és érrendszert érintik. A szívbetegség az Egyesült Államokban mind a nők, mind pedig a férfiak esetében vezető halálok, évente 610 ezer ember hal meg ennek következtében.

A CVD kialakulásában az étrendnek kiemelt szerepe van, az egészségtelen étrend elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez és más, a szív- és érrendszer egészségét hátrányosan befolyásoló állapotokhoz vezethet.

Vijaya Juturu, a tanulmány egyik szerzője szerint a fahéj polifenol tartalma mellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is bír, amelyek az egészségtelen étrend által előidézett bizonyos kockázati tényezőket csökkenthetik.

Fahéjas kávéA fahéj egyszerre egészséges és ízletes is (Forrás: food-hacks.wonderhowto.com)

A kutatás során azt igyekeztek megállapítani, hogy a fahéj segíthet-e csökkenteni a magas zsírtartalmú étrend okozta kockázatokat. Ennek érdekében 12 hétig zsíros étrenddel etettek patkányokat, amelyek egy része igen, a kontrollcsoport viszont nem kapott emellé fahéjat.

A kutatócsoport megfigyelte, hogy azok a patkányok, amelyek étrendjében fahéj is volt, kisebb súlyúak voltak, és a hasi részükön is kevesebb zsír halmozódott fel, mint a zsíros étrendet fahéj nélkül fogyasztó egereknél tapasztalták.

A fahéjat fogyasztó patkányok esetében emellett a vércukor és a vérben mért inzulin koncentrációja is ideálisabb volt, összességében pedig kedvezőbb lipid profilt állapítottak meg náluk, mint a kontrollcsoportnál.

Emellett a kutatók megfigyelték, hogy a fahéjevő patkányok szervezetében kevesebb, a zsír raktározásával összefüggő molekula volt jelen, miközben több olyan molekulát figyeltek meg, amelyeknek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. Az antioxidánsok az oxidatív stressz ellen nyújthatnak védelmet, amely viszont feltehetőleg összefüggésbe hozható több negatív egészségügyi állapot, így például a szívbetegség kialakulásának magasabb kockázatával.

A kutatók feltételezik, hogy a fahéj valamelyest csökkentheti a zsíros étrend negatív hatásait.

Ahogyan arról korábban írtunk, a fahéjnak több pozitív egészségügyi hatása is lehet, persze elsősorban továbbra is az íze miatt tartozik a lgnépszerűbb fűszerek közé. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen