hirdetés
Életmód

Egyszerre dobban a szerelmesek szíve egymás érintésére

Egy empatikus partner érintése ráadásul fájdalomcsillapító hatású is lehet, amint azt nemrég egy kutatás során megfigyelték.
Kézen fogva sétáló pár Az érintés hatására a fájdalomérzet is csökkenhet (Forrás: ilanelanzen.com)
hirdetés

A múlt héten a Scientific Reports nevű lapban megjelent tanulmány szerint minél empatikusabb a partner, annál erősebb az érintésének fájdalomcsillapító hatása, és annál erősebb a két szerelmes szívritmusa és légzési ritmusa közötti összehangolódás.

Pavel Goldstein, a kutatás vezetője elmondta, hogy akkor merült fel benne a kérdés tanulmányozásának ötlete, amikor a jelenleg 4 éves kislánya megszületett.

„A feleségem fájdalmat élt át, és én csak arra tudtam gondolni, hogy 'Mit tehetnék, hogy segítsek neki?'. Ekkor megfogtam a kezét, és úgy tűnt, ez segít. Szerettem volna ezt laboratóriumi körülmények között is megvizsgálni: Képes lehet-e valaki érintéssel csökkenteni a fájdalmat, és ha igen, hogyan?”

Az már rég óta ismert a tudósok előtt, hogy az emberek akaratukon kívül is hasonló ütemben kezdenek lépni, mint az, ami mellett haladnak, vagy éppen „utánozzák” a barátaik, ismerőseik mozdulatait a beszélgetések során. Korábbi kutatások eredményei arra utaltak, hogy amikor az emberek érzelmes filmet néznek, vagy együtt énekelnek, összehangolódik a légzési, és szívritmusuk.

Az újabb, kis mintával dolgozó kutatásban összesen 22 heteroszexuális pár vett részt, amelyek tagjai 23-32 évesek voltak. Az önkéntesek olyan kísérleteken vettek részt, amelyek „szülőszobai jelenetet” utánoztak, nevezetesen a fájdalmat a nők élték át, a férfiak pedig a társaságukban voltak. Egy eszköz eközben a kísérletben részt vett önkéntesek szívritmusát és légzési ritmusát mérte.

A kísérletben alacsony intenzitású fájdalmon estek át két percig a nők. Ez három különböző módon történt azt tekintve, hogy milyen mértékben érintkezhettek partnerükkel. Ezek az alábbiak voltak:

  • Együtt ültek;
  • Együtt ültek egymás kezét fogva;
  • különböző szobákban ültek.

Ahogyan korábbi kísérletek során, úgy most is azt figyelték meg, hogy a szerelmesek esetében pszichológiai összehangolódás volt jellemző már akkor is, ha csak egymás mellett voltak, de ez megszűnt, amint a nő úgy élt át fájdalmat, hogy a férfi partnere nem érinthette meg őt.

Amikor azonban megfoghatták egymás kezét, „helyreállt” a korábbi összehangolódás, a nő pedig kisebb fájdalmat érzett.

„Úgy tűnik, hogy a fájdalom teljesen megszakítja az interperszonális összehangolódást a párok között. Az érintés viszont visszahozza” – jegyezte meg Goldstein.

Goldstein korábbi kutatása szerint minél empatikusabb volt egy férfi, a női partnere annál kevesebb fájdalmat érzett, és minél jelentősebb volt kettejük között a pszichológiai összehangolódás, annál kevesebb volt a nő által megélt fájdalom. (Azt egyelőre nem vizsgálta, hogy a férfiakra is van-e hasonló fájdalomcsillapító hatása a női partner érintésének, vagy hogy a nem heteroszexuális pároknál is hasonló összefüggések figyelhetőek-e meg.)

Érdekesség viszont, hogy egy tavaly publikált, ausztrál kutatók által készített tanulmány szerint a kutyusok szívritmusa is összehangolódik a gazdájukéval, és amikor együtt voltak, a kutya és gazdája szívverése azonos mintázatot mutatott.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen