hirdetés
Életmód

Veszélyes lehet a szobahőmérsékleten hagyott rizs

Szakértők szerint a rizs igazi táptalaj a kórokozók számára, így abban az esetben, ha nem vagyunk elég körültekintőek, ételmérgezést is kaphatunk tőle.
Rizs Rizs - a világ egyik legnépszerűbb körete (Forrás: Builderbody.ru)
hirdetés

A főtt rizs az egyik legkedveltebb köret szerte a világon. Ám a tárolásával nem árt vigyázni. A szobahőmérsékleten hagyott rizs ugyanis komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

A legfőbb veszélyforrásnak a Bacillus cereus lett megjelölve egy élelmiszerbiztonsági szakértő által. Ennek a baktériumnak a spórája szinte mindig megtalálható a rizs nyers változatában, ám nem minden esetben okoz megbetegedést.

A spórák egyébként még a főzést is túlélik, a nedves és puha rizs pedig igazi kánaán számukra. Ott ugyanis kitudnak csírázni, majd pedig méreganyagokat termelni.

Nem kell azonban megijedni, hiszen nem kell minden rizsfogyasztáskor az ételmérgezéstől tartanunk. A szakemberek szerint úgy tudjuk elkerülni a megbetegedéseket, ha a főzést követő maximum két órában betesszük a hűtőbe.

Ezenkívül van egy másik megoldás is, ami nem más, mint hogy a rizst az elfogyasztásáig végig 63 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten tartják. Éttermekben pedig, leginkább a sushi esetében, ecettel tartják távol a kórokozókat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen