Életmód

A sok munka tényleg rámehet az életünkre

Mármint szó szerint, hiszen egy friss kutatás kimutatta, azok esetében, akiknek munkaórája rendszeresen meghaladja a heti 50-et, nagyobb eséllyel alakul ki szívritmuszavar.
Szívpanasz Ne várjuk meg, amíg bekövetkezik a baj (Forrás: Meetdoctor.com)

Úton útfélen azt halljuk, hogy a sok munka akár a korai halálba is bele hajszolhat. Mindaddig azonban, amíg be nem következik a baj, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk ez nem történhet meg. Pedig ez egyáltalán nem igazán, így aztán nem tanácsos megvárni, amíg komoly egészségügyi problémáink lesznek.

Egy friss kutatás ugyanis most kimutatta, hogy azoknál a dolgozóknál, akik túlhajszolják magukat, gyakrabban alakulhat ki pitvarfibrilláció.

Ez a jelenség, amelyet pitvarremegésnek is nevezünk, és amely során a betegek szívkamrája szabálytalan ritmusú, a legtöbb esetben túl gyors összehúzódást végez, az egyik leggyakoribb fajtájú szívritmuszavar.

A helyzet komolyságát csak fokozza, hogy a pitvarfibrilláció stroke-hoz, vagy akár szívelégtelenséghez is vezethet, abban az esetben, ha nem veszik észre, valamint nem kezdik el kezelni időben.

A 10 évet felölelő kutatás során 85.500 embert tartottak megfigyelés alatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok esetében, akiknek munkaórája meghaladja az akár heti 55-öt, 40 százalékkal megnövekedett a szívritmuszavar kialakulása, azokkal szemben, akik heti 35-40 órát dolgoztak.

És bár sokat halljuk azt is, hogy nagyobb esélyünk van szívbetegségre, ha a kórtörténetünkben is előfordult már (ami egyébként igaz is), de jelen esetben, a szívritmuszavarral diagnosztizált résztvevők 90 százalékánál nem mutattak ki szívpanaszt korábban.

Sőt, a pitvarfibrilláció kialakulását csak tovább fokozzák az olyan kockázati tényezők, mint például az elhízás, a magas vérnyomás, az egyéb szív- és érrendszeri betegségek, ám a megfigyeltek esetében elmondható, hogy a pitvarremegés a rengeteg munkaórának volt leginkább köszönhető.

A tanulmányt a European Heart Journalban publikálták.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen