hirdetés
Életmód

Egy kedves hobbi – amivel azonban élőlények százait sodorhatjuk veszélybe

Sokan csodálják a „stacking” tevékenység eredményeként megszülető kavicstornyokat vagy akár más, komplexebb alakzatokat is – és ahhoz sem fér kétség, hogy a természetben, nagy összpontosítást igényelve végezhető hobbi kifejezetten pihentető és örömteli lehet. Csakhogy miközben mi adott esetben éppen kedvenc „ártalmatlan” és „természetközeli” szórakozásunknak hódolnánk, talán éppen károkat okozunk a természetben.
Kőhalmok Ártalmatlannak tűnik a kőkupacok építése, pedig nem feltétlenül az... (Forrás: Pixabay)
hirdetés

A Herproom - terrarisztikai és herpetológiai magazin arra figyelmeztet, hogy a világszerte népszerű „stacking” nevű hobbi veszélyt jelenthet a természetre. Sőt már a mederanyag legkisebb mértékű bolygatásával is jóvátehetetlen környezeti károkat idézhetünk elő, mivel a kövekre tapadó és azok alatt lévő apró vízi élőlények ilyenkor lesodródhatnak, illetve szárazra kerülhetnek.

„A rakosgatás akár az áramlás mértékét és dinamikáját is gyökeresen megváltozhatja, ezért az amerikai nemzeti parkokban többnyire már tiltják ezt a foglalatosságot” – teszik hozzá.

A Centre Daily Times a tilalmat bevezető nemzeti parkokra példaként említette a Great Smoky Mountains, illetve az Acadia Nemzeti Parkot, valamint megjegyzi, hogy az amerikai erdészeti szolgálat szintén több helyen jelzi az embereknek, hogy hanyagolják a kőtorony-építést.

A „természetközeli” alkotó tevékenység egyébként hazánkban is egyre népszerűbb, a Herproom szerint például a Dobogókőnél eredő Bükkös-patak mentén haladva is több kavicstornyot figyelhetünk meg.

Az amerikai High Country News nevű lap is arra hívja fel a figyelmet, hogy a kőtornyok építése a patakokban és azok partjain veszélyt jelenthet a természetre.

„A kövek mozgatásával nő az erózió mértéke azáltal, hogy felszínre kerül az alsóbb talajréteg, amely így kimosódhat, s ezáltal vékonyabbá válhat az őshonos növények rendelkezésére álló talajréteg. Minden egyes alkalommal, amikor egy követ megpiszkálunk, egy állat elveszíti a lehetséges otthonát, mivel számtalan rovar és emlős bújik meg a kövek alatt azért, hogy biztonságban legyen, vagy szaporodjon”.

 

LA (@lalapants) által megosztott bejegyzés,

Ben Lorson biológus a Centre Daily Times-nak elmondta azt is, hogy a patakok fenekének megvan a maguk saját kis „mikro-élővilága”, amely meghatározza a vízi tápláléklánc alapját – az algáktól a makrogerincteleneken át egészen a kifogható halfajokig.

„A kövek felszínei és a rések és repedések, amelyek közöttük találhatóak, rendkívül fontos élőhelyek” – mondta a biológus.

A High Country News cikkének szerzője emellett megjegyzi, hogy akár más természetjárókat is zavarhatnak a kőtorony-építők, hiszen sokan azért mennek a természetbe, hogy a még „érintetlennek tűnő vadont” fedezzék fel, míg az útjukba kerülő kőtornyok mintegy „graffitiként” arra emlékeztetik őket, hogy ott korábban már jártak emberek.

Igaz, másoknak kifejezetten tetszenek a kis építmények, amit szintén nem kell csodálnunk, hiszen valóban izgalmas látványt nyújtanak, amint a sok-sok kisebb-nagyobb kő egyensúlyban marad a csordogáló patak mentén.

Bármennyire szépek is lehetnek tehát a kavicstornyok, vagy bármennyire is szeretjük ezeket építeni, jobban tesszük, ha olyan helyen kezdünk a kedvenc hobbinkba, ahol nem veszélyeztetjük az élővilágot.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen