hirdetés
Életmód

Növelheti a szívbetegek túlélésének esélyét a házasság

Egy új tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik szívrohamon estek át, vagy az átlagosnál magasabb esetükben a kockázat a szívbetegségre, nagyobb az esélyük a túlélésre abban az esetben, ha házasságban élnek. A kutatók szerint ennek oka a közeli támogató hálózat elérhetősége lehet.
Házasság A házastársak fontos támogatást nyújthatnak, így segíthetik a szívbeteg társuk túlélését (Forrás: metronews.ca)
hirdetés

A múlt héten az Európai Kardiológiai Társaság Barcelonában tartott kongresszusán bemutatott tanulmány szerint a házasságban élő, de szívinfarktuson átesett, vagy a szívbetegségre magasabb kockázattal rendelkező embereknek jobbak az esélyeik a túlélésre, mint a nem házasoknak, ez pedig talán a házastársak által nyújtott kölcsönös támogatórendszernek köszönhető.

Dr. Paul Carter, a tanulmány vezető szerzője, egyben a birminghami Aston Egészségügyi Iskola kutatója kollégáival összesen 929 552 olyan felnőtt adatait elemezte egy 2000 és 2013 között tartó időszakban, akiknek kórházba kellett mennie.

Az összesen vizsgált mintegy 930 ezer, kórházi kezelésre szorult ember közül 25 287 személynek volt korábban szívinfarktusa, 168 431 személy szenvedett magas vérnyomásban, 53 055 embernek volt magas a koleszterinszintje, továbbá 68 098 ember szenvedett 2-es típusú cukorbetegségben. A vizsgált személyeket annak megfelelően bontották csoportokra, hogy házasok voltak-e, egyedülállóak, elváltak vagy pedig özvegyek.

A kutatók úgy figyelték meg, hogy némileg „védő tényező” volt a házasság azoknak az embereknek az esetében, akik szívrohamon estek át korábban, valamint azoknál is, akik esetében a szívbetegség megnövekedett kockázata állt fenn.

Azoknak a házas személyeknek, akiknek korábban szívinfarktusuk volt, 14 százalékkal magasabb volt az esélyük a túlélésre, mint az ugyancsak szívinfarktust átélt, de nem házasságban élőknek. Emellett azok esetében, akiknek magas volt a koleszterinszintjük, ugyancsak nagyobb volt az esélyük – összesen 16 százalékkal – arra, hogy életben maradjanak a kutatás végső időpontjáig, vagyis 2013-ig akkor, ha házasok voltak. A cukorbeteg emberek esetében 14 százalékkal volt magasabb a túlélés esélye a házasságban élőknél, míg a magas vérnyomás mellett 10 százalékos volt az eltérés a két csoport között.

„A házasság, és az, ha valakinek van otthon egy házastársa, feltehetőleg érzelmi és fizikai támogatást jelent számos módon, így például a betegeket (a házastársuk) egészségesebb életmódra ösztönzi, segít nekik megküzdeni az állapotukkal és segítséget nyújt abban, hogy eleget tegyenek az egészségügyi kezelésnek” – fejtette ki Dr. Paul Carter.

A pozitív hatásokat ugyanakkor nem lehetett megfigyelni azok esetében, akik házasok voltak, de elváltak, amivel kapcsolatban a kutató arra figyelmeztet, hogy számos bizonyíték van arra, hogy a stressz és a stresszes élethelyzetek, így a válás is összefügghetnek a szívbetegség kialakulásával.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen