Életmód

Önimádók hálójában: a nárcisztikus személyiségzavar

Manapság, rohanó és teljesítmény-orientált világunkban, egyre gyakoribb, hogy valaki túlságosan is narcisztikussá válik, ahogy sikert, sikerre halmoz, vagy éppen csak elragadja a maga irányába tomboló szenvedély.
Nárcisztikus nő - 2017. szeptember A nárcizmus korunk egyik tipikus divatbetegsége (Forrás: Vix.com)

“Azt mondják, minden kornak megvan a maga „divatbetegsége”, ami valójában az adott korszak társadalmi látlelete. Úgy tűnik, manapság a nárcizmus sütkérezik a jóleső rivaldafényben. A közösségi média egyszerre teremtettje és teremtője is ennek az igyekezetnek. Ma az élményeknél, érzéseknél, és lassan a valódi teljesítménynél is fontosabb a látszat. De akár azt is mondhatnánk, a látszat lett az élmények forrása. Az Insta világban nem annak örülünk, ami megtörténik, hanem a képnek, amit közben sikerül elkészítenünk. Ha ügyesek vagyunk, akkor a jutalomra sem kell sokáig várnunk, szépen egymás után sorjáznak is a lájkok, míg egy áttűnő pillanatra végre megcirógathat minket az elégedettség érzése.  Az idő, mintha felgyorsult volna, nem érünk rá hosszan dolgozni az eredményekért, a vágyott dolgok azonnal kellenek, lehetőleg erőfeszítés nélkül, hiszen megérdemeljük. Mindez természetesen nem hagyja érintetlenül emberi kapcsolatainkat sem, intim viszonyaink is átalakulni látszanak.”

– írja Orvos-Tóth Noémi, a Jog és Pszichológia következő rendezvényének előadója, egyik legfrissebb írásában.

Okkal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy egy ilyen nárcisztikus világban, hol húzódik a határ az egészséges önszeretet és a nárcisztikus személyiségzavar között? Milyen családi környezet segíti a személyiségzavar kialakulását? Hogyan viselkedik egy nárcisz? Milyenek a kapcsolatai? Milyen partner válik belőle, és mit tegyünk, hogyha vele keresztezik egymást útjaink? És az őt szeretők számára talán legfontosabb kérdés: megváltoztatható-e egy nárcisztikus személyiségzavaros?

Ezen aktuális és egyre többeket érintő kérdésekre kaphatunk választ a Jog és Pszichológia következő, szeptember 19-i, telházas előadásán.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen