hirdetés
Életmód

5 illóolaj, amely beválhat fejfájás ellen

Az illóolajokat többen kedvelik a kellemes illatuk miatt, vagy éppen azért, mert úgy vélik, bizonyos kellemetlen panaszaikat némileg enyhíthetik ezek a növényekből kivont folyadékok. A MedicalNewsToday cikke szerint bizonyos esetekben pusztán a „hagyományokra hagyatkozva” tűnnek hasznosnak az illóolajok, de vannak olyan esetek is, amikor az illóolajok bizonyos fokú hatékonyságát kutatások támasztják alá.
Illóolajok Az illóolajok kellemes illatuk miatt is kedveltek, de bizonyos mértékben segíthetnek például a fejfájás csökkentésében is (Forrás: draxe.com)
hirdetés

A MedicalNewsToday a cikkében öt olyan illóolajat mutat be, amelyek esetében tudományosan is bizonyítottnak látszik azok pozitív hatása a fejfájás enyhítésére. A cikkben felhívják a figyelmet arra, hogy bármilyen meglévő egészségügyi panasz esetén érdemes egyeztetni a kezelőorvossal az illóolajok használata előtt.

Levendula illóolaj

Levendula(Forrás: gardenersworld.com)

A levendula illóolaja viszonylag széles körben elterjedt a rossz alvás javítására, valamint a szorongás, levertség és stressz mérséklésére. Többen egyben úgy vélik, hogy a stressz okozta fejfájás és migrén csökkentésében is némi segítséget nyújthat. Egy 2012-es tanulmány szerint valóban hasznos lehet a levendula illóolaja. A MedicalNewsToday cikke szerint egy zsebkendőre érdemes juttatni néhány csepp illóolajat, majd mély levegőt venni, miközben azt az orrunk alá helyeztük.

Rozmaring illóolaj

Rozmaring(Forrás : mnn.com)

A rozmaringolajat hagyományosan a fejfájás enyhítésére (is) használják, de csak kevés tanulmány igazolja ezt a fajta pozitív hatását. Egy 2008-as tanulmány szerint ugyanakkor a rozmaringolajnak van némi gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása, egy 2013-as tanulmányban pedig azt jegyezték le, hogy a rozmaringolaj segített – a fájdalomcsökkentés mellett – az ópiummegvonáson áteső személyek alvászavarának enyhítésében is. Így aztán, bár nem bizonyos, hogy valóban segíthet a fejfájáson a rozmaring illóolaja, gyanítható, hogy lehet ilyen pozitív hatása.

Borsmenta illóolaj

Borsmenta(Forrás: peppermintms.co.uk)

A borsmenta a fejfájás enyhítésére használatos illóolajok legnépszerűbbike, egy 2015-ben publikált tanulmány szerint pedig a halántékra és homlokra juttatva segíthet a tenziós fejfájás enyhítésében. A borsmenta aktív összetevője a mentol, amely egy 2015-ös kutatás szerint gél formájában a fejre juttatva a migrénes fejfájáson is segíthet.

Kamilla illóolaj

Kamilla olaj(Forrás: offthegridnews.com)

A kamillateát többen a nyugtató hatása miatt fogyasztják időről-időre, és az illóolajának is hasonló pozitív hatást tulajdonítanak többen. Egy 2012-es tanulmány szerint a kamilla illóolaja a szorongás és depresszió bizonyos tüneteit enyhítheti, így aztán a stressz és szorongás okozta fejfájáson is segíthet.

Eukaliptusz illóolaj

Eukaliptusz olaj(Forrás: healthline.com)

Az eukaliptusz segíthet az eldugult arcüreg „tisztításában”, így az ilyen okokból jelentkező fejfájást is enyhítheti. Egy tanulmány szerint az eukaliptusz illóolaja némileg vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen