hirdetés
Életmód

A fekete tea is segíthet a fogyásban

Egy friss kutatás szerint a fekete tea némi segítséget nyújthat a fogyásban a bélbaktériumokra gyakorolt hatása révén. A tanulmány szerint a zöld tea ugyancsak segíthet a testsúly csökkentésében, ám az kissé másként fejti ki a hatását.
Fekete tea A fekete tea is segíthet a fogyásban (Forrás: servingjoy.com)
hirdetés

A (fekete) teával kapcsolatosan már több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek különböző pozitív hatásokról számolnak be. Így például egy kínai kutatás szerint a napi teafogyasztás segíthet a szellemi hanyatlás megelőzésében, és egy korábbi kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a kávé és a tea is csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát.

A tea és kávé rendszeres fogyasztása jót tehet a máj egészségének, sőt, most kiderült az is, a fekete és zöld tea is nyújthat némi segítséget a fogyókúrázóknak. (Persze, nem mindegy, hogyan isszuk a teát!)

A tanulmány vezető szerzője, Susanne Henning (University of California, Los Angeles) kollégáival a közelmúltban a European Journal of Nutrition nevű lapban publikálta a kutatásuk eredményeit.

A fekete és zöld teákban egyaránt találhatóak polifenolok. Ezek az antioxidánsok védik a sejtszerkezeteket a szabad gyökök okozta károktól. A zöld teában található polifenolok a véráramba és a szövetekbe jutnak, és korábbi tanulmányok szerint úgy változtathatják meg a máj energia metabolizmusát, hogy azzal elősegítik a fogyást.

Susanne Henning azt mondta, új kutatásuk szerint a fekete tea egy speciális mechanizmus révén – a bélben található baktériumokra gyakorolt hatásával – ugyancsak hozzájárulhat a jobb egészséghez és a fogyáshoz.

A kutatócsoport négy csoportra osztotta az egereket, mind a négy csoport eltérő étrendet fogyasztott. Az egyik egércsoport zsírban és cukorban gazdag étrendet evett, egy másik ugyanilyet zöldtea kivonattal, a harmadik magas zsír- és cukortartalmú étrendet fekete tea kivonattal, míg a negyedik cukorban és zsírban is szegény táplálékot kapott.

Később a kutatók májszövet-mintákat vettek az állatoktól, és mérték a zsír arányát, valamint a vastagbélből vett minta alapján vizsgálták a bélbaktériumok diverzitását, sokféleségét is.

A négyhetes kísérlet végén a kutatók megfigyelték, hogy a zöld és a fekete teát fogyasztó egércsoportok is leadtak súlyukból, és ahhoz hasonlóvá vált a testtömegük, mint a zsírban és cukorban szegény étrendet folytató fajtársaiké. Mindkét típusú tea kivonata mellett nőtt azoknak a bélbaktériumoknak a mennyisége is, amelyek az ideálisabb testtömeggel hozhatóak összefüggésbe, és csökkent azok mennyisége, amelyek viszont az elhízással állhatnak kapcsolatban.

A kutatók megjegyezték, hogy a fekete és a zöld tea eltérő módon voltak hatással az egerek májának anyagcseréjére, miután a zöld teában található „kisebb” molekulák könnyebben a véráramba és szövetekbe jutnak, és így közvetlenül a májba jutva gyakorolhatnak arra hatást.

A fekete tea esetében viszont a molekulák ehelyett a bélrendszerben maradnak, ahol elősegítik a „barátságos” bélbaktériumok mennyiségének emelkedését, és egyben olyan metabolitokat képeznek, amelyek segítik a máj energia-metabolizmusát.

Összességében a kutatók úgy vélik, a kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy a fekete tea éppen olyan pozitív hatással lehet az egészségre, mint a zöld tea – amelyről azonban szélesebb körben elterjedt ez a vélekedés.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen