hirdetés
Életmód

5 ok, amiért érdemes lehet meleg vizet inni

Egyebek mellett a bőr, az izomzat és az ízületek egészségének szempontjából is fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk, de ha napi néhány csésze meleg vizet fogyasztunk, annak további pozitív hatásai is lehetnek – írja a MedicalNewsToday.
Vizet ivó nő Érdemes vigyázni, hogy ne legyen túl forró a víz (Forrás: oblogdakaren.com)
hirdetés

A meleg – de nem túl forró – víz fogyasztása járhat némi pozitív hatással is az egészségünkre a MedicalNewsToday cikke szerint. A portál egy 2008-as tanulmányra hivatkozva egyébként megjegyzi, hogy a legmegfelelőbb fogyasztási hőmérsékletnek általánosságban az 57,8 Celsius-fok látszik, amely még a forró italok kellemes érzésével jár, de már nem túl forró. A meleg víz fogyasztásának lehetséges pozitív hatásai lentebb olvashatóak.

Jót tehet a keringésnek

A meleg víznek van némi értágító hatása, amivel javíthatja a keringést, illetve segíthet az izmok ellazulásában és a fájdalom csillapításában. Noha tudományos igényű tanulmányok eddig nem hozták közvetlen összefüggésbe a meleg víz fogyasztását a „tartósan jobb” keringéssel, de már a keringés kisebb pozitív változásai mellett is javulhat a véráramlás az izmokban és szervekben.

Segíthet a fogyásban

Viszonylag rég óta valószínűsítik, hogy megfelelő mennyiségű víz fogyasztása mellett könnyebb lehet leadni a súlyfeleslegből – ennek részben talán az az oka, hogy az ivással nő a „teltség-érzet”. Emellett a víz segít a szervezetnek a tápanyagok felvételében is.

Egy 2003-ban publikált tanulmány szerint az, ha a hideg víz helyett meleget iszunk, további segítséget jelenthet a fogyásban. A kutatók megfigyelése szerint az étkezések előtt 500 ml víz fogyasztása 30 százalékkal növelte az anyagcserét – azzal pedig, ha a víz hőmérsékletét 37 Celsius-fokra növelték, 40 százalékkal „javult” az anyagcsere. Az anyagcserére gyakorolt hatás 30-40 percig tartott a vízfogyasztást követően.

Fájdalomcsökkentés

A meleg víz javítja a keringést, és így a véráramlásra is pozitív hatása lehet, különösen a sérült izmok esetében. Noha eddig egyetlen kutatás sem figyelt meg közvetlen összefüggést a meleg víz fogyasztása és a fájdalom enyhülése között, viszonylag elterjedt gyakorlat a fájdalom enyhítésére melegvizes palackokat alkalmazni – és elképzelhető, hogy a meleg víz fogyasztásának is van némi „belső” fájdalomcsillapító hatása. Fontos azonban megjegyezni, hogy a meleg víz ivása a duzzanatokat is „növelheti”.

Enyhíthet a nátha tünetein

A hő hatására enyhülhetnek a nátha kellemetlen tünetei, és a gőz ugyancsak nyújthat némi segítséget az arcüreg „tisztításában”. A meleg víz fogyasztása emellett a váladék gyorsabb távozásában is a segítségünkre lehet.

Csökkentheti a stresszt

A meleg víz fogyasztása megnyugtató lehet néhányak számára, így segíthet a stressz és szorongás leküzdésében. Egy 1997-es tanulmány szerint a meleg italok, így például a tea vagy a kávé fogyasztásának hatására csökkenhet a megélt stressz, illetve a szorongás érzése is. Igaz, a tanulmányban felvetik, hogy ennek a hatásnak egy része a koffeinnek köszönhető, de az ital „melegsége” ugyancsak fontos szerepet játszott a kutatásba vont emberek kedélyállapotára.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen