hirdetés
Életmód

Áldozatokat szedhet a cinkegolyó

A téli időszakban sokan etetik a madarakat, de vezesse őket bármennyire is jó szándék, ha nem figyelnek eléggé, akár a tollas kis látogatóik végzetét is okozhatják. Nemrég a Hortobágyi Madárkórház egy általa megosztott bejegyzésben a cinkegolyó veszélyeire hívta fel a figyelmet, de akad más is, amivel sokat árthatunk az állatoknak.
Őszapók egy cinkegolyón Ha nem is nagyon gyakran, de a cinkegolyók akár végzetesek is lehetnek a madarak számára (Forrás: hbw.com)
hirdetés

Cinkegolyó

A műanyag hálóba csomagolt cinkegolyók általában azért igen népszerűek, mert a táplálkozó madarak egészen látványosan csipegetik annak tartalmát – gyakran akár fejjel lefelé kapaszkodva csipegetnek az eledelből. Olykor előfordulhatnak azonban egészen tragikusan végződő esetek is – feltehetőleg senki sem szeretné látni, amint a kertjében a műanyag hálóba akadva egy kis madár teteme várja őt.

Márpedig éppen ez történt a a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány Facebook-oldalán is megosztott fotón szereplő széncinegével. A fotó feltöltője arra figyelmeztet, a műanyag hálóba beleakadhat a madarak lába, nyelve, míg a kicsipkedett darabok a beleikbe kerülhetnek – márpedig mindkettő végzetes lehet. Azt tanácsolja, a cinkegolyókat a madárbarátok szórják a fák alá, vagy szorítsák az ágkeresztezések gödreibe.

Következetesség

A téli madáretetést felelősen kell végezni, hiszen a madarak vissza-visszajárnak a téli hónapokban az élelemért. A nagy hidegben az apró, 5-10 gramm tömegű madarak számára már egyetlen nap „kihagyás” is végzetesnek bizonyulhat, hiszen előfordulhat, hogy egyetlen éjjel alatt megfagynak a táplálékhiánytól legyengült állatok. Az etetést érdemes novemberben elkezdeni, és márciusig folytatni, nyilván az enyhébb novemberi, illetve tél végi hetekben valamivel kevesebb maggal is beérik a madarak.

CinegeFontos, hogy ne szakítsuk meg a téli időszakban az etetést, ha már egyszer elkezdtük (Forrás: mobilmusic.ru)

A megfelelő táplálék

A madarak számára többnyire napraforgómagot helyeznek ki a madárbarátok, de kevés köles, illetve a hullámos papagájok számára összeállított magkeverék is kihelyezhető az etetőkbe. Kerüljük a kenyeret, mert miután valószínűleg nem fogy el azonnal az etetőből, a nedvességtől erjedésnek indulhat és megpenészedhet, egy esetleges gyomor- vagy bélgyulladás pedig az állatok vesztét okozhatja.

Több madárfaj az állati eredetű táplálékot is szívesen fogyasztja, számukra – szigorúan sózatlan! –, nyers szalonnát, hájmaradékot is adhatunk. A Hortobágyi Madárkórház azt tanácsolja, hogy ezeket hagyjuk meg a tartósan fagyos időkre, mivel plusz fokon ezek az eledelek megromlanak, bepenészednek.

Rigó etetőnKölest, hullámos-magkeveréket és akár almát is kitehetünk a madaraknak a szotyi mellett (Forrás: tootlepedal.wordpress.com)

Ugyancsak kihelyezhetünk főtt sárgarépát, almát és más gyümölcsmaradékot az etető alá, ágra függesztve, amelyeknek a kékcinegék, a rigók és a vörösbegyek is örülni fognak. Kész madárkalácsot, cinkegolyót is lehet kapni – ahogyan azonban arról fentebb szó esett, ezeket érdemes a műanyag háló nélkül kihelyezni.

Ugyancsak érdemes egy kis itatót is biztosítani a madarak számára.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen