hirdetés
Életmód

Rovarból készült kenyeret kezdenek árulni a finn szupermarketek

Finnország egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata állítása szerint elsőként dobja piacra furcsa új termékét, ami nem más, mint egy rovarokból készült kenyér.
Tücsökkenyér A kenyér 3 százalékát teszi ki a tücskükből készült őrlemény (Forrás: thestar.com)
hirdetés

Meglehet, hogy hamarosan nem azt kell majd szóvá tennünk, ha légy került a levesünkbe, hanem azt, ha nem került elég rovar az ételbe – de legalábbis egyre többen mutatnak érdeklődést az ízeltlábúakból készülő fogások iránt.

Markus Hellstrom, a Fazer péktermékek előállításával foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy a vállalat olyan veknit állít elő, amelynek egy részét szárított és porrá őrölt tücsök teszi ki, a fennmaradó rész pedig továbbra is gabonaliszt és más hagyományosabb összetevők. Egy-egy vekni kenyérben nagyjából 70 tücsök van, ezek súlya a kenyér három százalékát teszik ki.

„A finnek ismerten készek kipróbálni új dolgokat”

– jegyezte meg Hellstrom, aki szerint a Fazer által végzett felmérésben részt vevők számára a kenyér frissessége és jó íze voltak a legfontosabb tényezők.

Nemrég az észak-európai országokban több felmérést is folytattak, amelyek során úgy tűnt, a finnek többnyire pozitívan állnak hozzá a rovarok fogyasztásához – ismertette Juhani Sibakov, a vállalat innovációs osztályának vezetője.

Elmondta azt is, hogy az ízélmény javítása érdekében ropogós tésztát készítettek, az eredmény pedig egy „ízletes és tápláló” eledel lett. A Sirkkaleipa nevű kenyér Sibakov jellemzése szerint remek fehérjeforrás lehet, ráadásul a rovarokban hasznos zsírsavak, vas, illetve B12 vitamin is találhatóak.

„Az emberiségnek új és fenntartható tápanyagforrásra van szüksége” – szögezte le Sibakov a közleményben.

TücsökkenyérEgy kenyérben kb. 70 tücsök van (Forrás: RT.com)

Finnországban november elsejétől van lehetőség arra, hogy emberi fogyasztásra szánt, rovarokból készült élelmiszereket árusítsanak.

Az első adag tücsökkenyereket pénteken kezdik árulni a nagyobb finn üzletekben, egyelőre azonban ahhoz nincsen elegendő tücsökliszt, hogy mindenhol az országban a boltok polcaira kerülhessenek a kenyerek.

Szeptemberben Svájcban a Coop kezdett rovarokból készült „hamburgerpogácsát” árulni, de Belgiumban, Nagy-Britanniában, Dániában és Hollandiában is vásárolhatnak már rovarokból készült eledeleket az emberek. Finnországban a VVT Technical Research Centre pedig nemrégiben rovarokból álló étel-alapanyagot fejlesztett ki.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete korábban is javasolta a rovarok fogyasztását, mivel azok gazdag ásványi anyag és fehérjeforrások, és összességében egészséges tápláléknak számítanak. Ráadásul a legtöbb rovar tenyésztésével sokkal kevesebb üvegházhatású gáz és ammónia kerül a környezetbe, mint például a szarvasmarhák tenyésztésével. Mindennek tetejébe pedig még olcsóbb is a rovartenyésztés, mint más haszonállatok nevelése.

Érdekesség, hogy egy korábbi kutatás során megfigyelték, a rovarok tulajdonképpen valóban képesek lehetnek legalább annyi tápanyagot biztosítani, mint a más állatokból készült élelmiszerek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen