hirdetés
Életmód

Magyar is van a világ legszebb art déco fürdői között

A BBC Designed a világ legszebb art déco fürdőiről készített listát, amelyre egy magyar fürdő is felkerült – nevezetesen, a Gellért gyógyfürdőről emlékeznek meg a többi lenyűgöző uszoda és fürdő mellett.
Gellért gyógyfürdő Gellért gyógyfürdő (Forrás: gellertfurdo.hu)
hirdetés

A listán a világ legszebb art déco fürdői szerepelnek, és érdekesség, hogy már az összeállítás borítóképén is a budapesti Gellért fürdő képe szerepel a BBC Designed kulturális portálon.

Az összeállításban több francia, amerikai és németországi fürdő is helyet kapott, de az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Indiában is akadtak olyan gyöngyszemek, amelyekről ugyancsak a legszebbek között tettek említést. Noha a Gellért gyógyfürdő voltaképpen „art nouveau”, vagyis szecessziós stílusban épült, a listán mégis kiemelték.

Gellért fürdőGellért gyógyfürdő (Forrás: gellertfurdo.hu)

Az alábbi tizenkettő fürdő szerepelt a BBC Designed a legszebb art déco fürdőket bemutató listáján:

 • Astoria Park Pool, New York, Egyesült Államok
 • Piscine Molitor, Párizs, Franciaország
 • Piscine Pailleron, Párizs, Franciaország
 • La Piscine Museum, Roubaix, Franciaország
 • Stadtbad Neukölln, Berlin, Németország
 • Stadtbad Oderberger, Berlin, Németország
 • Eastern Columbia Building, Los Angeles, Egyesült Államok
 • Zodiac Pool, Umaid Bhawan Palota, Dzsódhpur, India
 • Jubilee Pool, Penzance, Egyesült Királyság
 • Mounts Baths, Northampton, Egyesült Királyság
 • North Sydney Olimpiai Uszoda, Ausztrália
 • Gellért gyógyfürdő, Budapest, Magyarország

Gellért fürdőGellért gyógyfürdő (Forrás: gellertfurdo.hu)

A BBC cikkének jellemzése szerint noha az 1918-ban alapított budapesti Gellért gyógyfürdő tulajdonképpen szecessziós stílusban épült, nagyszerű stílusa miatt mégis érdemes arra, hogy a listán említsék. A hamarosan 100 éves fürdőben akár egy teljes napot is könnyedén el lehet tölteni az összesen tíz kültéri és fedett medencében. A portál ráadásul megjegyzi, hogy a Gellért-hegyből fakadó termálvíznek, úgy tartják, többféle gyógyító hatása is van.

Gellért fürdőGellért gyógyfürdő (Forrás: gellertfurdo.hu)

A Gellért fürdő honlapján azt írják, a gyógyfürdő területén feltörő forrásokról már a XV. századból is akadnak feljegyzések, s a fürdő később a törökök körében is népszerű volt, ugyanis a többi korabeli budai fürdőnél nagyobb és forróbb vizű volt. A medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt a XVII. században Sárosfürdőnek nevezték.

Gellért fürdőGellért gyógyfürdő (Forrás: gellertfurdo.hu)

„A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült” – írják a fürdő honlapján.

Gellért fürdőGellért gyógyfürdő (Forrás: gellertfurdo.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen