Életmód

A sajtok fogyasztása jót tehet a szívünk egészségének

A sajtrajongók számára jó hír lehet, hogy egy friss tanulmány szerint napi 40 gramm sajt elfogyasztása kifejezetten egészséges szokás is lehet, miután megfigyelések szerint ez a „szokás” segíthet a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkentésében is.
Sajtok Az egészséges étrendnek a sajt is része lehet, de túlzásba azért inkább ne essünk... (Forrás: vegetariantimes.com)

A kutatók összesen tizenöt megfigyelési tanulmány elemzésével igyekeztek megállapítani, milyen hatása van a napi sajtfogyasztásnak a szív- és érrendszer egészségére, illetve milyen összefüggések lehetnek a napi sajtbevitel és a szív- és érrendszeri betegségek között. A tanulmány a European Journal of Nutrition nevű lapban jelent meg.

Számos országban tekint vissza nagy hagyományokra a sajtfogyasztás, ezt az igen változatos tejterméket ráadásul ugyancsak változatos formákban és ételekhez fogyaszthatjuk. Azt eddig is tudhattuk, hogy a sajtok többségében sok értékes tápanyag van, így például kalcium, cink, valamint A és B-12 vitamin is.

Csakhogy a sajtban egyúttal sok telített zsírsav is található, amely viszont növelheti a koleszterinszintet, illetve a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát is.

Az előbbi információk fényében érdekes lehet, hogy az újabb tanulmány szerint a sajtok bizonyos mértékű, rendszeres fogyasztása tulajdonképpen akár jót is tehet a szívünk egészségének.

A tanulmány elkészítéséhez összesen tizenöt olyan megfigyelési tanulmányt elemeztek, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívkoszorúér-betegség és az agyi érkatasztrófa kockázatát célozták felmérni a sajtfogyasztás függvényében. A kutatásokban összesen több mint 200 ezer ember vett részt, a sajtbevitelt pedig 10 éven át figyelték. A kutatások többségében olyan emberek vettek részt, akik annak kezdetén még nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben.

Az elemzés során kiderült, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak sajtot, 18 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később szív- és érrendszeri betegségekben, mint a sajtot rendszeresen nem fogyasztó személyek, a szívkoszorúér-betegségre pedig 14, míg az agyvérzésre akár 10 százalékkal is kisebb volt a kockázat esetükben.

A kutatók megfigyelései szerint azok esetében volt a legerősebb az összefüggés, akik napi nagyjából 40 gramm sajtot fogyasztottak.

Noha a tanulmány eredményei bátorítóak lehetnek a sajtrajongók számára, fontos megjegyezni, hogy az elemzés megfigyelési kutatások eredményein alapul, s emellett nem egészen elhanyagolható az sem, hogy egy kínai, tejtermékek előállításával foglalkozó vállalat (Yili Group) is támogatta az újabb tanulmány elkészítését.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a sajt ne lehetne része az egészséges étrendnek, de mivel sok telített zsírsavat tartalmaz, ezért fontos, hogy módjával fogyasszuk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen