hirdetés
Életmód

A sajtok fogyasztása jót tehet a szívünk egészségének

A sajtrajongók számára jó hír lehet, hogy egy friss tanulmány szerint napi 40 gramm sajt elfogyasztása kifejezetten egészséges szokás is lehet, miután megfigyelések szerint ez a „szokás” segíthet a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkentésében is.
Sajtok Az egészséges étrendnek a sajt is része lehet, de túlzásba azért inkább ne essünk... (Forrás: vegetariantimes.com)
hirdetés

A kutatók összesen tizenöt megfigyelési tanulmány elemzésével igyekeztek megállapítani, milyen hatása van a napi sajtfogyasztásnak a szív- és érrendszer egészségére, illetve milyen összefüggések lehetnek a napi sajtbevitel és a szív- és érrendszeri betegségek között. A tanulmány a European Journal of Nutrition nevű lapban jelent meg.

Számos országban tekint vissza nagy hagyományokra a sajtfogyasztás, ezt az igen változatos tejterméket ráadásul ugyancsak változatos formákban és ételekhez fogyaszthatjuk. Azt eddig is tudhattuk, hogy a sajtok többségében sok értékes tápanyag van, így például kalcium, cink, valamint A és B-12 vitamin is.

Csakhogy a sajtban egyúttal sok telített zsírsav is található, amely viszont növelheti a koleszterinszintet, illetve a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát is.

Az előbbi információk fényében érdekes lehet, hogy az újabb tanulmány szerint a sajtok bizonyos mértékű, rendszeres fogyasztása tulajdonképpen akár jót is tehet a szívünk egészségének.

A tanulmány elkészítéséhez összesen tizenöt olyan megfigyelési tanulmányt elemeztek, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívkoszorúér-betegség és az agyi érkatasztrófa kockázatát célozták felmérni a sajtfogyasztás függvényében. A kutatásokban összesen több mint 200 ezer ember vett részt, a sajtbevitelt pedig 10 éven át figyelték. A kutatások többségében olyan emberek vettek részt, akik annak kezdetén még nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben.

Az elemzés során kiderült, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak sajtot, 18 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később szív- és érrendszeri betegségekben, mint a sajtot rendszeresen nem fogyasztó személyek, a szívkoszorúér-betegségre pedig 14, míg az agyvérzésre akár 10 százalékkal is kisebb volt a kockázat esetükben.

A kutatók megfigyelései szerint azok esetében volt a legerősebb az összefüggés, akik napi nagyjából 40 gramm sajtot fogyasztottak.

Noha a tanulmány eredményei bátorítóak lehetnek a sajtrajongók számára, fontos megjegyezni, hogy az elemzés megfigyelési kutatások eredményein alapul, s emellett nem egészen elhanyagolható az sem, hogy egy kínai, tejtermékek előállításával foglalkozó vállalat (Yili Group) is támogatta az újabb tanulmány elkészítését.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a sajt ne lehetne része az egészséges étrendnek, de mivel sok telített zsírsavat tartalmaz, ezért fontos, hogy módjával fogyasszuk.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen