hirdetés
Életmód

Segíthet-e a glaukóma megelőzésében napi egy csésze tea?

Egy friss tanulmány szerint a – magyarul „zöld hályogként” is ismert, és az idősebb emberek körében viszonylag gyakori – glaukóma kockázata kisebb volt azok esetében, akik minden nap megittak egy csésze meleg teát.
Tea Ha nem visszük túlzásba, a tea fogyasztása, úgy tűnik, akár az egészségünknek is jót tehet (Forrás: gardencollage.com)
hirdetés

Igen érdekes kérdés, hogy vajon a tea fogyasztása csökkentheti, vagy éppenséggel növeli a glaukóma kialakulásának kockázatát. Korábban például jellemzően úgy vélekedtek, hogy a vérnyomás emelkedése miatt emelkedik az ugyancsak magas koffeintartalmú kávé fogyasztásának hatására a glaukóma kockázata – bár egyes kutatások során azt figyelték meg, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás nem növeli a glaukóma kockázatát, míg más kutatások során vegyes eredmények születtek.

Nemrégiben azonban a Brown Egyetem és a Los Angeles-i University of California szakértői úgy határoztak, hogy összehasonlítják a különböző koffeines és koffeinmentes italok esetleges, a glaukóma kialakulását érintő hatásait. A vizsgált italok között szerepelt egyebek mellett a forró tea, a jeges tea, a kávé és az üdítők is. Korábban ehhez hasonló „összehasonlításra” még nem került sor. A tanulmány eredményeit a British Journal of Ophthalmology nevű lapban publikálták.

A kutatás vezetője, Connie Wu és kollégái egy nemzeti felmérés adatainak felhasználásával dolgoztak, amelyeket 2005 és 2006 között gyűjtöttek összesen 10 ezer személytől. Ennek során különböző eszközökkel, például vérminták vételével, fizikai vizsgálatokkal és kérdéssorokkal mérték fel az emberek egészségét, szokásait.

A kutatók azért ezt a felmérést választották, mert a glaukómás eseteket is rögzítették benne. 2005 és 2006 között 1678 ember egyezett bele a szemvizsgálat eredményeinek rögzítéséhez, közülük 84 ember esetében diagnosztizáltak glaukómát. A felmérés során arról is kérdezték a résztvevőket, hogy milyen italokat ittak, és milyen gyakran tették ezt.

TeaA teán kívül más ital esetében nem figyeltek meg összefüggést a glaukóma kialakulásának valószínűségével (Forrás: shutterstock.com)

A kutatók megfigyelték, hogy azok az emberek, akik napi redszerességgel forró teát ittak, 74 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek glaukómában, mint azok, akik nem tettek így. A pontosabb eredmények érdekében a kutatók kizárták az olyan esetleges torzító tényezőket, mint a dohányzás, vagy éppen a cukorbetegség.

Más italok és a glaukóma kockázata között nem fedeztek fel semmilyen összefüggést.

Mindazonáltal a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ez egy megfigyelési kutatás volt, ráadásul viszonylag kevés glaukómás esetet tudtak csak vizsgálni, azokat is anélkül, hogy a betegség kialakulásának idejéről érdemi információjuk lett volna. Nem lehetett megállapítani azt sem, hogy milyen mennyiségű, illetve milyen típusú teát ittak az érintettek, ráadásul fennáll a tévedésük lehetősége is, hiszen az ivási szokásokat az emberek saját bevallása alapján rögzítették.

Korábban a teafogyasztással kapcsolatosan már több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek különböző pozitív hatásokról számolnak be. Így például egy kínai kutatás szerint a napi teafogyasztás segíthet a szellemi hanyatlás megelőzésében, és egy korábbi kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a kávé és a tea is csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát.

A tea és kávé rendszeres fogyasztása jót tehet a máj egészségének, valamint egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a fekete és zöld tea is nyújthat némi segítséget a fogyókúrázóknak. (Persze, ebből a szempontból nem mindegy, hogyan isszuk a teát!)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen